3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Пирин (Джинджирица)

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Връх Пирин е един от най-интересните върхове в Пирин планина. Той е истинско предизвикателство и постижение за планинаря, който реши да го предизвика. Намира се на 2593 метра надморска височина и представлява най-северният голям връх от главното било на планината Пирин. Върхът е трудно достъпен, суров, но пленяващо красив. Той е известен още под името Джинджирица. От северозападното му подножие извират Брежанска река и Мечкулска река. Върхът е в границите на резервата Баюви дупки - Джинджирица. Той е рядко посещаван, тъй като е встрани от основните туристически пътеки.

Пирин е изграден от гранити, а почвите в района са тъмнокафяви и тъмноцветни горски. Склоновете му са обрасли с клек, което го прави трудно достъпен. Върхът има пирамидален вид с ясно изразена отвесна североизточната стена, която представлява обект за алпийско катерене с прокарани няколко алпийски маршрута.

Любопитен факт е, че на върха има кутия с тетрадка-дневник, в която всеки може да запише кога е бил там. Тук е моментът да отбележим, че стъпили на върха, гледката, която се разкрива в четирите посоки на света, действа умиротворяващо. Връх Пирин бележи северния край на високото алпийско било на Пирин планина, след него склоновете се гмурват надолу и първите върхове са едва около 2000 метра височина.

Основните изходни пунктове за изкачването на връх Пирин са селата Брежани и Сенокос, хижа Предел (5 часа) и хижа Моравица (5 часа).

От село Сенокос пътешествието тръгва от чешмата в центъра. Оттам по главния път бързо се стига до дерето на реката. Преди моста се завива вляво и се поема нагоре по черен път, като последователно се минава покрай махалите Гърковци и Пъпчиовци. Малко преди махала Миновци маршрутът се отклонява вляво от пътя и поема по стръмна конска пътека, която криволичи сред хълмове и дерета, сред все по-сгъстяваща се широколистна, а по-късно и иглолистна гора. След около час изкачване се преминава през местност Арнаутските ливади, където пътеката за кратко излиза на черния път Сенокос-Ширината и се отклонява вляво по стръмен коларски път. Скоро се пресича реката, която на това място образува малък Водопад и се излиза в м. Водица. Тук маршрутите се разделят като:

- жълтият завива по черния път и след около четвърт час излиза на обширните Поляни на м. Ширината. Обща продължителност - 5 часа, трудност над средната.

- червеният продължава стръмно нагоре през млада борова горичка, която скоро свършва и пътеката става по-широка и по-лека. Следва местност Копривите, след която пътеката навлиза в територията на национален парк "Пирин" и води към местността Бойов чукар и връх Пирин. Обща продължителност - 7 часа до границата на националния парк.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Пирин (Джинджирица) - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Пирин (Джинджирица) - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Пирин (Джинджирица) - Снимка 3