3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Превалски чукар

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

В най-големия и най-популярния дял на Пирин се намира сравнително високия връх Превалски чукар. Той се издига на 2605 метра надморска височина и е разположен на главното планинско между върховете Валявишки чукар (2664 м) и Малък Типиц (2644 м). Характерният вид на върха е типичен за много от върховете в района - гол, обрасъл с трева и храсталак от хвойна.

От Превалски чукар на запад се отделя къс, който определя границата между циркусите Башлийски и Чаира. Източните склонове на върха са изключително стръмни, голи, набраздени с няколко лавинни улея и се спускат на повече от 400 метра до долината на река Валявица. Те носят името Голямата страна заради импозантния си вид, гледани откъм реката.

На север Превалски чукар се свързва със съседния Малък Типиц през дълга седловина. Южните му склонове слизат сравнително стръмно към една от най-ниските седловини по главното било в Пирин - Превала (Чаирския превал).

Пирин планина изобилства от ледникови водни басейни. Сред Василашките, Бъндарашките и Кременските езера, можем да се насладим и на Превалските. Това е неголяма група езера, разположени под западното главно било на Пирин. Намират се в Превалския циркус, ограден между върховете Валявишки чукар и Превалски чукар. Ако искате да разгледате Превалските езера, поемете по туристическата пътека, която тръгва от Банско и хижа Дамяница и стига до хижа Беговица. По този маршрут, маркиран в синьо, можете максимално да се насладите на Превалските езера. Той преминава през седловината Мозговишка порта. През нея минават и пътеката от хижа Вихрен за заслон Тевно езеро (маркирана в червено), лятната пътека от Банско и хижа Демяница за хижа Беговица (маркирана в синьо) и зимната пътека от хижа Демяница за заслон Тевно езеро (колова маркировка).

Трябва да отбележим, че понякога в специализираната литература името Превалски чукар се приписва на една от двете коти западно и източно от Мозговишката порта. Така, например, под името Голямата страна е наричан неправилно самият връх Превалски чукар. Въпреки известната неяснота в топонимията повечето автори приемат за Превалски чукар котата северно от седловината Превала, разгледана тук.

На разположение на планинарите в района на Превалски чукар работят няколко хижи, сред които са Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Превалски чукар - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Превалски чукар - Снимка 2