3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
връх Синаница

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин, площад Георги Измирл...
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Връх Синаница е един от най-красивите в цяла България. Обаянието му идва не само от неподправената красота на Пирин планина, но и от розово-сивия мрамор, от който е изграден. Специфична черта на върха е външният му вид, заради който е наричан Разцепения връх. Ако се загледате в него, ще ви се стори, че е разцепен на две. Най-добре можете да се насладите на особеността на Синаница, ако го погледнете от ниска местност, като тази на град Сандански. Сред другите имена, с които е известен върхът, са Варовитата чука и Чуката.

Синаница се извисява на 2516 м. надморска височина и е разположен на Синанишкото странично било. От острото му чело надолу се спускат отвесни, белезникави и скалисти стени, високи десетки метри, които постепенно преминават в обширни сипеи, стигащи до дъното на циркуса. Югозападно от Синаница може да бъде видян връх Георгийца, а на запад – Момин връх. При ясно време се разкрива неописуема и завладяваща гледка към Кончето, в. Вихрен и в. Каменица. Под самия връх пък можете да се насладите на водите на Синанишкото езеро. То е продълговато по форма и е разположено на 2181 м. надморска височина. Дълбоко 11,5 метра, се нарежда 10-те най-дълбоки езера в Пирин.

Освен за планинарите – ценители на планинската красота, Синаница е притегателно място и за алпинистите. Североизточната му 200 метрова отвесна стена е алпийски катерачески обект от категория "а". За първи път стената е изкачена през 1949 г. от Андрей Тодоров и Васил Настев.

Има няколко начини да стигнете до връх Синаница. Единият от тях тръгва от едноименната хижа, която се се намира на северозападния бряг на Синанишкото езеро. От хижата до върха ще ви отнеме около час път пеша. Другият маршрут тръгва от хижа Вихрен. До нея можете да стигнете с автомобил, но след това е препоръчително да продължите пеша, тъй като пътят е стръмен. Трети вариант е да използвате планинските пътеки от хижите Беговица (Каменица), Яне Сандански или заслон Спано поле. Всеки от преходите продължава между 2 и 6 ч. На самия връх има достатъчно място, където да се събере група хора. Не липсват и места за сядане.

  • Върхове
Пирин - Забележителност връх Синаница - Снимка 1 Пирин - Забележителност връх Синаница - Снимка 2 Пирин - Забележителност връх Синаница - Снимка 3