3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Спанополски чукар

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Със своите 2576 метра надморска височина връх Спанополски чукар можеше да впечатли планинаря, но когато разположението му е в най-големия дял на Пирин – северния, ефектът е съвсем друг. В тази част на планината се извисяват най-високите върхове в Пирин, сред които първенецът Вихрен, връх Кутело, връх Бански суходол и впечатляващия с вида си Кончето.

Върхът е изграден от гранити и е разположен в северните части на Спанополския рид. Последният се отделя от главното планинско било при най-източните чуки на острия скалист ръб Караулите (известен още като Дончови караули) и разделя двата тревисти циркуса Голямо Спано поле и Малко Спано поле. Южно от връх Спанополски чукар Спанополският рид се разклонява на две. Източното му разклонение ограничава Малко Спано поле от запад и югозапад и плавно се снишава към ридът при местността Атмегдан. В близост е разположен заслонът Спано поле. Западното разклонение на Спанополския рид е сравнително късо и завършва при долните езера на циркус Голямо Спано поле. Западните и югозападните склонове са отвесни и скалисти, с масивни каменопади в ниските им части. Там е сгушено едно от най-високите и красиви езера в циркус Голямо Спано поле. Откъм циркус Малко Спано поле върхът изглежда незначителен, с полегати тревисти склонове. Връхната част на Спанополски чукар е полегата, тревиста, на места с разхвърляни каменни блокове.

В мига, в който стъпите на Спанополски чукар, гледката ще спре дъха ви. Открива се забележителна панорама към Спано поле, върховете Вихрен, Синаница, Бъндеришки и Башлийски чукар.

Има няколко маршрута, по които можете да изкачите върха. Един от тях тръгва от заслона Спано поле. Заслонът е разположен на височина 2055 метра под югозападните склонове на връх Башлийски чукар, в южните части на циркуса Малко Спано поле. Представлява група от 10 двуместни бунгала, туристическа столова с кухня и външна лятна столова. От заслон Спано поле до връх Спанополски чукар ще ви отнеме не повече от два часа. Заслонът се използва и като изходна точка за покоряването на върховете Башлийски чукар и Бъндеришки чукар.

На разположение на туристите целогодишно работят хижи Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански, както и заслоните Казана, Кончето и Тевно езеро.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Спанополски чукар - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Спанополски чукар - Снимка 2