3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Тодорка

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

За името на 13-ия по височина връх в планина Пирин съществуват няколко легенди. Първата от тях разказва за смелата българка Тодорка, която бранела крепостта Ситан. За да не бъде поругана от турците, тя избрала прегръдката на смъртта. Поробителите я подгонили, но тя се изкачила на върха над крепостта и се хвърлила в бездната под него. Друга легенда е овековечила съдбата на местна девойка на име Тодорка. Тя искала да се омъжи за любимия си Васил, но баща й не дал благословията си. Тодорка избягала от родния си дом и се качила на върха. От сълзите й, стичащи се по бузите й, се образували двете езера Тодорини очи (наричани още Тодорини сълзи). Възлюбеният й пък, след като не успял да я намери, в отчаяние се хвърлил в езерото под върха (едно от Василашките езера).

Възпят в народното творчество, връх Тодорка или Тодоркин връх се извисява на 2746 метра надморска височина. Той е единственият връх на Тодориното странично било. Върхът е гранитен, но не и скалист, въпреки че се отличава с много стръмни склонове. Представлява сравнително късо било с три върхови точки - Голяма, Средна и Малка Тодорка. Най на север е Голяма Тодорка с нейната впечатляваща пирамидална форма. По нейните склонове се спускат няколко ски-писти. След Голяма Тодорка билото върви на югозапад, за да стигне до Средна Тодорка (2706 м), след което се откланя на югоизток до Малка Тодорка (2712 м).

Ако имате намерение да изкачвате връх Тодорка, можете да го направите най-лесно откъм Тодорината порта. Тя се намира на юг от върха в началото на Тодориното било. Там денивилацията до връх Голяма Тодорка е само 170 метра. За опитните планинари истинско удоволствие и незабравим спомен ще остави изкачването на върха от самата хижа Вихрен по стръмните Тодорини улеи. Други хижи в района са Безбог, Бъндерица, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Моравица, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

Стъпили на Тодорин връх панорамата е завладяваща. На такава височина можете да видите при ясно време улиците и сградите на близкия град Банско. От върха се открива широк поглед на запад към първенеца Вихрен и подгласника му Кутело, а на изток – към връх Стражите. На юг пък над всички други върхове се издига могъщият ръб на връх Каменица.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Тодорка - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Тодорка - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Тодорка - Снимка 3