3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Ушите в Пирин

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Връх Ушите се намира в Южен Пирин. Това е най-ниският и заоблен дял на Пирин планина. Заема 19 % от планината и е дълъг, колкото е и широк – около 11 километра. Южният дял рядко се посещава от туристите у нас, защото в близост има малко туристически хижи - Извора, Малина, Пирин, Попови ливади и Славянка. Южен Пирин е изключително красив и ухае на безбройните иглолистни и широколистни гори, които покриват територията му. Изграден е от гранит в централните части и мрамор по периферията.

Въпреки, че се намира в най-ниския дял на Пирин, връх Ушите всъщност е най-високият връх в него. Извисява се до 1977,6 метра височина и се намира на главното планинско било между втория по височина връх в Южен пирин връх Свещник (1975.4 м)от северозапад и третия по височина връх Муторок (1970,5 м) от югоизток. Любопитно да знаете е, че в много източници за първенец на Южен Пирин неправилно се смята връх Свещник.

На север и североизток склоновете на връх Ушите се спускат към долината на Крива река, а на юг към Койнарска река. Върхът е обрасъл с гора. Колкото до произхода на името му. Най-вероятно то идва от няколкото няколкото стърчащи купчини камъни на върха, които наподобяват уши.

Местността около връх Ушите е богата на разнообразни културни, исторически и религиозни обекти. На съвсем близко разстояние едно от друго можете да разгледате църкви, джамии и синагоги. Ще споменем някои от тях: църквите „Св. Архангел Михаил” и „Св. Успение Богородично” в Гоце Делчев, „Св. Георги” в Гърмен и „Св. Димитър” в Тешово; параклисите „Св. Георги” в Петрово, „Св. Дух” в Пирин и „Св. Константин” в Делчево; джамията „Караджа Паша” и синаготата в Гоце Делчев, която понастоящем е недействаща. Наблизо също така са Горноспанчевската крепост, Момината кула и Никополис ад Нестум. Жив интерес представлява и светилището Черната скала, както и Средновековната кула в Тешово.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Ушите в Пирин - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Ушите в Пирин - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Ушите в Пирин - Снимка 3 Пирин - Забележителност Връх Ушите в Пирин - Снимка 4