3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
връх Яловарника

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

За връх Яловарника не може да се каже, че е сериозно предизвикателство за планинарите, но пътят до него е труден, тъй като е отдалечен от градове и хижи. Върхът е висок 2765 метра и е разположен в алпийския Северен пирински дял, на Каменишкото странично било. Яловарника е 10-ият по височина връх в Пирин, с 2 см. по-висок от връх Газей. Той е изграден от гранит и се отличава сред другите пирински върхове с характерното му двувършие. Ако го загледате от Мозговишката порта, ще видите отчетливо двувършието между останалите два гиганта на билото - върховете Каменица (2822 м) и Куклите (2686 м).

Ако възнамерявате да изкачвате Яловарника, удобни изходни точки са хижите Пирин и Беговица, и заслон Тевно езеро. Най-достъпният път оттам насетне е откъм седловината към в. Зъбът, както и по целите южни и югоизточни склонове без пътека. Възможно е преминаване от в. Каменица към в. Яловарника, но съществува риск. Минава се през скалните жандарми между двата върха или със слизане към вторичния циркус при Маненкото езеро.

Склоновете на връх Яловарника на места са скалисти и почти вертикални, а на други – полегати и обрасли. Северозападните, например, имат типичен алпийски изглед. Почти вертикалбни са, силно насечени и ерозирали, с обширни безводни каменопади в основата на върха. На североизток положението не е по-различно – скалисти, като ограничават малко циркусно задълбаване, отворено към Демиркапийския циркус. В основата му е разположено Маненкото езеро.

Южните и югоизточни склонове на Яловарника са полегати, тревисти и обрасли с хвойна. Те представляват масивна денудационна заравненост, спускаща се чак до долината на Третата (Демиркапийска) река при надморска височина 1900-2000 метра и оформят северните части на циркус Башмандра. От тези склонове извират многобройни потоци, които се вливат в Третата и Средната (Башмандренска) реки.

Макар и отдалечени, в района връх Яловарника са разположени няколко хижи - Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Малина, Пирин, Попови ливади, Синаница, Яне Сандански. Сред забележителностите, които можете да разгледате, са Байкушева мура, Баюви дупки - Джинджирица, Буйна, Лъжница, Ореляк и Юлен. Достойни за посещение са още Кременската крепост, параклиса „Св. Дух” и Обидимският манастир „Св. Пантелеймон”.

  • Върхове
Пирин - Забележителност връх Яловарника - Снимка 1 Пирин - Забележителност връх Яловарника - Снимка 2 Пирин - Забележителност връх Яловарника - Снимка 3