3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Гергийските езера

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
pirin_np@mail.bg
телефон:
0035874988204

Гергийските езера са група от пет езера с ледников произход в Пирин планина, формирали се върху гранитна основа. Разположени са терасовидно в Гергийкия циркус и са познати също като Георгийски езера. От тях води началото си река Гергийца. Първото езеро е най-високо разположено от групата (2392 м. н.м.), а площта му достига 1,7 декара. Езерото е доста плитко, поради което често се затлачва и заблатява. Второто езеро се намира на северозапад от първото ( 2381 м. н. м.), със своята площ от 0,2 декара езерото си печели титлата най-малко езеро от петте Гергийски езера. Формата на третото езеро (2304 м. н.м.) е дъговидна, а площта му достига до 20 декара. Намира се на изток от връх Муратова чука. Само на около 100 метра на север от него е разположено и следващото от списъка на Гергийските езера – четвъртото (2294 м. н. м.). То е и най-голямото в групата с площ от 43 декара и дълбочина от 7 метра. Последно пето езеро е познато още като Долното езеро. Най-отдалечено е от останалите, разположено в югозападната част на Гергийския циркус (2194 м. н. м.). Площта му достига 14,5 декара, а дълбочината 7 метра. Изходни пунктове за петте езера са хижа „Вихрен" и Разцепенишкият заслон („Синаница”).

Георгийските езера са изключително красиви. Отдалечеността им от масовите туристически маршрути ги превръща в едно райско и неопетнено природно кътче. Не случайно те са със статут на зона за ограничено човешко въздействие, което означава, че са достъпни само по определени за целта пътеки. Част са от територията на Национален парк „Пирин”. Близо до езерата се намира връх Гергийца, от които се разкрива прекрасна гледка към езерата! Легенда разказва за общото наименование на езерата, реката и върха - Гергийца е било името на красивата дъщеря на един пирински овчар. А легендата свързва трите върха на Синанишкото било – Синаница, Гергийца и Муратов връх. Според преданията щом Мурат бей зърнал красавицата Гергийца близо до едно от езерата, моментално тръгнал да я преследва нагоре към върха. Когато протегнал ръце към нея, младото момиче се уплашило толкова много, че се пробола с кама и издъхнала. Около врата й Мурат видял да виси талисман със скрито в него парченце кожа. На кожата пишело: Синаница. В този момент Мурат осъзнал, че носи същият амулет с името на майка му – Синаница. Гергийца била всъщност негова сестра… Това предание само говори за силния заряд, който се носи из тази невероятно красива част от Пирин планина.

Пирин - Забележителност Гергийските езера - Снимка 1 Пирин - Забележителност Гергийските езера - Снимка 2 Пирин - Забележителност Гергийските езера - Снимка 3