3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Кременски езера

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
телефон:

Кременските езера са група от девет езера в Пирин планина. Намират се в тесния, но дълбок Кременски циркус, като са обградени от връх Сиврия, връх Джано и Кременския връх. Оттичат се в река Ретиже. Две от езерата, за съжаление, са пресъхващи. Групата на Кременките езера е най-голямата езерна група в Пирин. Общата площ на езерата е 196 декара, а обемът им достига 1 560 000 кубични метра. Името им произлиза от село Кремен, понеже са разположени в неговото землище. Долното Кременско езеро е второто по големина в Пирин след Поповото езеро. Намира се на 2304 метра надморска височина. Дълбочината му от 27 метра го поставя на трето място по този критерии след Поповото и Тевното Василашко езеро.

Групата на Кременските езера не е много добре позната на туристите, поради факта, че е встрани от основните и популярни планински туристически маршрути. Въпреки това те не са забележителност, която да пропуснете. Най- лесно може да стигнете до тях от долината на река Ретиже и от връх Джано.

Тръгвате от мястото където Кременския поток се влива в река Ретиже – на близо 2100 метра надморска височина. Може да изберете между две пътеки. Едната, по-кратката, се движи по стръмното поречие на Кременския поток и ще ви отведе до двете най-ниско разположени езера. А другата, по-дълга, но по-полегата, се движи на изток, след което поема на запад по склона на реката. Също води до двете най-долни Кременски езера. Приятни разходки от езерата може да се направят до Поповото езеро или дори до хижа Безбог.

Според мнозина Кременските езера са най-красивите и живописни езера в Пирин. Разходката до тях и в околността оставят незабравими спомени на любителите на българската природа.

Пирин - Забележителност Кременски езера - Снимка 1 Пирин - Забележителност Кременски езера - Снимка 2 Пирин - Забележителност Кременски езера - Снимка 3