5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
Маршрути в Пирин

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
pirin_np@mail.bg
телефон:
+35974988204

Преход в планина като Пирин няма нищо общо със седмичната ви разходка в градския парк или близката горичка и ето защо първата ви грижа трябва да бъде добрата екипировка. Вземете със себе си подходящо ветрозащитно яке, което да ви пази от променливото време и внезапно появил се вятър или краткотраен дъжд и рязко променящите се температури. Най-важният елемент са обувките, които трябва задължително да са с голям грайфер на подметката, за да не се пързалят по камъните и тревата в алпийската част на планината, да обхващат добре глезените на краката и да са поне един-два номера по-големи от размера на обувките, който носите в града.

Най- лесен е достъпът до планината откъм хижите Вихрен, Демяница, Яворов, Бъндерица и Каменица. До първата води много хубав асфалтиран път и може да оставите колата си направо в двора й. Ако нямате собствен превоз, това не трябва да ви притеснява, защото от автогарата в Банско и от спирката пред "Стражите" и "Кемпински" има автобуси на всеки 2-3 часа от 8.30 сутринта до 16 часа вечерта. Ако изберете да тръгнете от хижа "Безбог" и нямате собствен превоз, с който да се качите до хижа "Гоце Делчев", откъдето тръгва началната станция на лифта, трябва да знаете, че няма автобуси.

За един ден от хижа "Вихрен" може да се изкачите на връх Вихрен /2914 м.н.в./ откъм южната му страна и да слезете откъм северната, за да видите и внушителния циркус "Казаните", в дъното на който дебелата 7-8-метрова снежна пряспа никога не се стопява. Времето за изкачването на пиринския първенец е около 3 часа. Толкова е и слизането обратно до хижата. Ако сте извадили късмет за хубаво време, панорамата, която се открива от пиринския първенец, трудно може да бъде описана с думи.

Много вълнуващи емоции ще си подарите, ако изберете еднодневния маршрут от х."Вихрен" до връх Голяма Тодорка. Препоръчвам ви го, защото единствено от него може да се оцени величието на двата най-високи върха в Пирин - Вихрен и Кутела. Пътеката минава край Бъндеришките езера и продължава на изток към седловината под вр. Малка Тодорка. Когато излезете в нея, продължете наляво по билото на върха. При нормално темпо на ходене ще стъпите на Тодорин връх след около 4.30 часа път от хижата.

Чудесна дестинация за еднодневна разходка в тази част на Пирин планина е и изкачването на връх Муратов. Пътят от хижа "Вихрен" до него се изминава за около 3 часа. Пътеката върви все откъм левия бряг на река Бъндерица, минава през една голяма мочурлива поляна и за около 1.30 часа извежда на Муратовото езеро. Направете кратка почивка и продължете на запад по маркираната туристическа пътека, която след още един час катерене по камънаците в най-стръмния участък на западната част от Бъндеришкия циркус ще ви изведе на Синанишка порта, седловината, която се намира южно под връх Муратов.

Това са едни от най-леките преходи, а и винаги можете да отседнете в някоя от хижите и да продължите на следващия ден. Подгответе си храна и вода за прехода. Ето телефони на хижите в района: Хижа Вихрен – 07443 4092, хижа Безбог – 0888 286102, хижа Бъндерица – 0896 688468, хижа Демяница – 0896 688465.

  • Маршрути
Пирин - Забележителност Маршрути в Пирин - Снимка 1 Пирин - Забележителност Маршрути в Пирин - Снимка 2 Пирин - Забележителност Маршрути в Пирин - Снимка 3 Пирин - Забележителност Маршрути в Пирин - Снимка 4 Пирин - Забележителност Маршрути в Пирин - Снимка 5 Пирин - Забележителност Маршрути в Пирин - Снимка 6 Пирин - Забележителност Маршрути в Пирин - Снимка 7 Пирин - Забележителност Маршрути в Пирин - Снимка 8