3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Момин връх

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Имало едно време една много красива мома. С нея никоя друга не можела да се сравнява. Тя живеела нейде из полите на Пирин планина. Снажна като топола, по-хубава била от цветята в градините и дори Слънцето и Луната и завиждали. Наричали я Рада. Девойката била сираче и от малка се справяла сама с къщната работа и с отглеждането на по-малките си сестри. Тя ходела сама в гората, носела дърва и вода, оряла нивите и косила ливадите. Та прочула се тази мома със своята хубост, смелост и работливост. Един ден по турско робство турците стигали пиринския край, местните се разбягали и се скрили в горите. Когато стигнали до Радкиното село, тя побягнала към върховете. За беда, турският султан бил чул за ненагледната й красота и я поискал за жена. Той се ядосал, като научил, че е избягала, и сам се заел да си вземе невестата. След дълго гонене и бягане Рада успяла да се скрие зад най-хубавия връх в Пирин планина, но султана, качил се на съседния, успял да я види и се втурнал към нея. В яда си й отсякъл главата. И до днес разказват из Банско, че там кръвта на Рада се червенее. Този връх бил наречен Момин връх, а съседния - Муратов връх. Казват, че винаги е бял, защото там е паднала чалмата на султана като хукнал към момата. Според друга хипотеза пък, името на върха е дадено от група катерачи през 1950 година по времето на летен алпийски курс в района.

Момин връх е висок 2480 метра и е разположен в западната част на най-големия дял в Пирин – северния. Върхът се издига на Синанишкото странично било, на изток от Синаница, от който го отделя скалист процеп и на югозапад от Георгийца. Всъщност върхът е част от масива на Синаница, но в по-новата литература често се означава като отделен връх. От изток Момин връх е лесно достъпен. Обаче северозападната му страна представлява отвесна, много ронлива мраморизирана стена с височина около 200 м, надвиснала над Синанишкото езеро. Тази стена е алпийски катерачен обект от IV А категория по трудност. Първото й изкачване е станало на 21 август 1950 г. от м. с. Петър Москов и Александър Хижов.От западната страна на Момин връх билото се спуска и образува скалист процеп, който ясно отделя масива на връх Синаница.

Най-удобен изходен пункт за изкачването на Момин връх е хижа Синаница. Други хижи в района са Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Момин връх - Снимка 1 Пирин - Забележителност Момин връх - Снимка 2