3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Муратов връх

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Когато се намираш в Пирин планина, погледът ти неусетно се насочва към най-високите върхове. Сред зашеметяващите гиганти се издига величественият Муратов връх. Той не е сред най-високите, но печели сърцата на планинарите с внушителната панорама, която се открива от него. Това е много обзорен връх, от който при хубаво време се вижда голяма част от най-живописния дял на Пирин. По време на Възродителния процес е направен опит да бъде преименуван. Днес в по-новите карти може да бъде срещнат с името Гранитен, но сред туристите се е утвърдило името Муратов връх.

Върхът се издига на 2669 м надморска височика и се намира в Северен Пирин. Издига се на главното планинско било, на югозапад от Хвойнати връх и на северозапад от скалистия хребет Дончови караули, от който го отделя седловината Бъндеришка порта. На северозапад от върха се отделя ридът Гредаро, а на югозапад - Синанишкото странично било.

Върхът е остър и скалист с форма на почти идеална четиристенна пирамида. Склоновете му са стръмни, особено северните и източните, които са обект на алпинизъм. Изкачването му не е особено трудно. Туристически изкачвания могат да се правят по всеки от склоновете му, но най-труден и стръмен е ръбът от север, който в горната си част има почти отвесен пасаж за преодоляване. Най-лесно върхът може да бъде изкачен от хижа Вихрен, минавайки през Бъндеришка порта и южния ръб. Маршрутът ще ви отнеме около 2 часа.

Горе на върха има достатъчно място за сядане, но ако за първи път го изкачвате, няма да ви хрумне да направите точно това. Гледката, която се разкрива от 2669 метра височина към близко намиращите се пирински красоти, е неустоима и поразяваща. Муратово езеро синее сякаш в краката ви. Пред погледа ви са върховете Тодорка, Стражите, Полежан и Газей. Гледката не свършва с това - следват Бъндеришките езера с върховете Бъндеришки чукар и Башлийски чукар, зад които наднича още един от великаните на тази планина - връх Каменица (2822 м). При ясно време ще успеете да видите и част от връх Синаница.

Ако искате да видите много от „сините очи” (езерата) на Пирин планина, покорете Муратов връх!

На разположение на туристите, в района на Муратов връх работят няколко хижи: Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Муратов връх - Снимка 1 Пирин - Забележителност Муратов връх - Снимка 2 Пирин - Забележителност Муратов връх - Снимка 3