5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
Тевното езеро и близките забележ...

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин, заслон Тевното езеро
имейл:
телефон:
+359886397268

Една от най-красивите местности във високите части на Пирин е районът около Тевното езеро. Изходни пунктове към езерото са Банско, Сандански и Добринище. Ако тръгнете от Банско, стигате до хижа Демяница и от нея през Мозговишка порта ще стигнете за 3 часа. От Добринище стигате до хижа Гоце Делчев, качвате се на лифта до Безбог и от там след 3 часа сте на езерото. Друг маршрут е през Сандански до хижа Беговица, от нея до Тевното езеро прехода е 3 часа. Ако тръгвате от хижа Пирин след около 3 часа и половина ще се озовете на езерото и заслона.

Най-популярния маршрут е от хижа Безбог. След първия етап от прехода, който е много лек и подходящ за неопитни туристи, достигате до уникалното Попово езеро, над което се издигат пет величествени върха. Тук можете да отдъхнете. Следващата цел е Краледворски циркус, но тук прехода става малко по-труден. Започвате да се движите върху едри скали, наклона се увеличава. След като преодолеете морените започва и най-трудната част – преодоляването на Краледворската порта. Наклонът става много голям, пътят се вие между скалите, но усилието си заслужава – портата извежда към Тевното езеро. От връхната точка на Краледворска порта се вижда цялото плато като на длан. Заобиколено от уникалната природна гледка в циркуса Белемето и близките върхове Валявишки чукар и Момин двор, Сиврия и Джано, величественият Джангал връх на северо-изток, Тевно езеро наистина е една от най-красивите местности във високите части на Пирин. Дъхът спира, а усещането е като за нещо нереално. И всичко е на една ръка разстояние.

Зареден от гледката всеки турист поема с лекота към Тевното езеро и заслона.

Заслон „Тевно езеро“ се намира на източния бряг на едноименното езеро, с уникален изглед към един от най-красивите пирински върхове - Каменица. Има столова и добре заредена кухня и бюфет.

Заслона има постоянен персонал в периода май-ноември,а през зимния сезон по предварителна заявка и през почивните дни. Уникалното местоположение на заслона и невероятните природни картини определят присъствието му в голяма част от пиринските маршрути и го превръщат в предпочитано място за отдих на много български и чужди туристи. Ако решите да отседнете в заслона, трябва да знаете, че тук няма обхват на мобилните оператори, затова за резервация изпратете СМС на телефона на хижата. В района можете да си направите къмпинг и да спите на палатка.

От хижа „Тевното езеро” можете да си направите кратки излети до върховете Валявишки чукар, Момин двор и Кралев двор за около 30 минути. Изкачването на връх Каменица отнема 2 часа, на Джангал около час и 30 минути. В близост се намират приказно красивите Самодивски езера и Попово езеро.

  • Езера
Пирин - Забележителност Тевното езеро и близките забележителности - Снимка 1 Пирин - Забележителност Тевното езеро и близките забележителности - Снимка 2 Пирин - Забележителност Тевното езеро и близките забележителности - Снимка 3 Пирин - Забележителност Тевното езеро и близките забележителности - Снимка 4