3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Хвойнати връх

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

На 2635 метра надморска височина в Пирин планина се намира Хвойнати връх. Прекръстен от местното банско население на Овинати. Овина означава хвойна. Върхът не представлява голямо предизвикателство за планинарите. Въпреки че през Хвойнати връх не минават маркирани пътеки, той може да бъде изкачен сравнително лесно от от Кабата или от Влахинския превал по трасирани с каменни пирамиди пътеки.

Овинати връх е разположен на Главното било между първенеца връх Вихрен (2914) и Муратов връх (2669 м). Изграден е от гранити и има куполовидна форма. Стъпили на върха, гледката е поразяваща и обезоръжаваща. На юг острата и скалиста седловина Влахински превал свързва Хвойнати връх с Муратов връх. Тя е сравнително трудно проходима по протежение на Главното било, но представлява удобно място за преминаване от Бъндеришкия циркус в района на Голямото Муратово езеро (наричано още Хвойнато или Овинато езеро). В езерото се влива немалък поток, който се спуска по улея между Муратов и Хройнати връх и образува красив естуар, както и два интересни полуострова. Срещу него могъщо се извисява снагата на връх Тодорка (2746 м).

През седловината Кабата Хвойнати връх се свързва с вторият по височина връх в България – Вихрен. При Кабата Вихренските мрамори отстъпват място на гранитите, от които е изграден и Хвойнати връх.

Колкото до западните склонове, те са стръмни, тревисти и труднопроходими. Източните пък са покрити с клек, на места скалисти и набраздени с дълбоки улеи, които стигат чак до Равнако и коритото на река Бъндерица. На североизток склоновете са силно ерозирали, на места със скални блокажи, сипеи и каменопади. Поради съществен риск от лавини през зимата не е препоръчително да се използват други маршрути извън традиционните летни пътеки за придвижване в района.

В близост до Овинати връх се намират няколко хижи - Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Хвойнати връх - Снимка 1 Пирин - Забележителност Хвойнати връх - Снимка 2 Пирин - Забележителност Хвойнати връх - Снимка 3