3 stars 3 stars 3 stars

Град
Плевен - градът на музеите

Price comment  Цена:
адрес:
Плевен
имейл:
tourinfo@pleven.bg
телефон:
0035964824004

Град Плевен е разположен в централната част на Мизия, равноотдалечен от река Дунав и Стара планина. И до днес град Плевен е запазил културно-историческото си наследство и затова е известен като град на музеите. Най-ранните следи от живота и дейността на човека по тези земи се отнасят към края на 5 хилядолетие пр.н.е Близо 200 са паметниците, които напомнят за битките, които са се водили по тези места. В центъра на града, на площад „Възраждане“ 5, се намира Мавзолей–гробница на руските и румънските войници, убити по време на Руско- турската война. Друга забележителност е Панорама "Плевенска епопея", която е разположена на върха на хълм. Създадена е в чест на 100-годишнината от Обсадата на Плевен, по подобие на Бородинската панорама в Москва. В близост до нея се намира и редутът, който генерал Михаил Скобелев е атакувал три пъти. В негова чест паркът около Панорамата е наречен „Скобелев“.

Освен паметниците от Руско-турската война, на територията на парк „Кайлъка“ се намират и основите на римската крепост Сторгозия. Изградена е в късната античност - 4-6 век, на площ от 31 дка. Запазени и реставрирани са: укрепителната система, раннохристиянска базилика, хореум. Базиликата с размери 45 на 22 м. е трикорабна, триабсидна, с колонада от южната страна. Парк “Кайлъка” е любимо място за отдих на плевенчани и на гостите на града, разположен сред вековни дървета. Местността е приютила богата и разнообразна флора и фауна, където се срещат уникални за България и Балканския полуостров растения, а много от птиците и бозайниците са включени в червената книга на България. Не пропускайте да посетите Къща-музей "Цар Освободител ІІ". Къщата на семейство Вацови е построена в навечерието на Руско-турската война 1877/78 г. С богатата си вътрешна уредба тя е типичен пример за възрожденски градски бит. От 12 до 22 декември в този дом живее първият военен губернатор на Плевен ген. М. Д. Скобелев. При създаването на музея /1904-1907 г./ около къщата е оформен красив парк с оригинална ограда, експонирани са две батареи от руски оръдия и бюстове на бележити командири от руската и румънската армии. Мавзолеят Св. Георги Победоносец е един от символите на град Плевен. Намира се на площад “Възраждане”, в центъра на града. До църквата Св. Николай се намира драматичен театър Иван Радоев, а сградата, в която се помещава е обявена за паметник на архитектурата с национално значение. През 1982 година е изграден Воден комплекс точно в центъра на град Плевен с площ от 10 дка, състоящ се от три уникални водни каскади, водни огледала и фонтан. Съчетанието на вода и светлина е уникално. Целия воден комплекс представлява една вълнуваща поредица от фонтани и препятствия, които са особенно ефектни вечер, когато съчетава блясъка на фонтаните и ефекта от осветяването. Ако мислите, че сте пропуснали нещо, посетете Регионалния исторически музей, на празници входа е безплатен.

Плевен - Забележителност Плевен - градът на музеите - Снимка 1 Плевен - Забележителност Плевен - градът на музеите - Снимка 2 Плевен - Забележителност Плевен - градът на музеите - Снимка 3 Плевен - Забележителност Плевен - градът на музеите - Снимка 4 Плевен - Забележителност Плевен - градът на музеите - Снимка 5 Плевен - Забележителност Плевен - градът на музеите - Снимка 6 Плевен - Забележителност Плевен - градът на музеите - Снимка 7