4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Музей
Плевен - Музей на виното - единс...

Price comment  Цена:
3
адрес:
Плевен, Парк Кайлъка
имейл:
winemuseum@mail.bg
телефон:
+359887731537

Музеят на виното е плод на дългогодишен труд на български и френски архитекти, енолози, експерти от плевенската Панорама и Историческия музей в Плевен. Защо Плевен е бил избран за този уникален проект? Причината е, че градът се счита за първия център на винарската индустрия в България. Още през 1890 г. тук е открито първото професионално училище по лозарство и винарство. През 1902 г. е създаден и първият Национален институт на виното у нас, това е времето в което България влиза като четвъртата държава в Лигата на винарите в Париж.

Единствения на Балканите музей на виното е на място, където посетителите могат едновременно да закупят и дегустират над 7000 бутилки вина. Намира се в пещера в парк Кайлъка край Плевен. В музейната енотека има вина на възраст между 30 и 90 години. Част от колекцията са и 6 хил. бутилки съвременни вина от всички марки и райони на страната.

В пещерата, в която е разположен музеят, могат да се видят 100 бъчви от френски дъб, древни съдове за производство на вино, ритони и фиали за пиене на божествената напитка. Всички тези неща правят музея уникален и безспорно интересен.

В музея ще се научим как да четем етикета на бутилката, какво ще рече “Резерва” или “Премиум оук”, реколтата, региона и т.н. За развитието на етикета и навлизането на бутилирането във винопроизводството, що е това сомелиер и енолог, и още и още ...

Отворен е всеки ден от 12:00 до 18:00 часа почивен ден - Понеделник.

Цените са 6 лв. на човек за вход, с малка дегустация - 10 лв. на човек, с голяма дегустация – 14 лв. Беседите са включени в цената.

Работно време: 12:00 до 18:00

Плевен - Забележителност Плевен - Музей на виното - единствен на Балканите - Снимка 1 Плевен - Забележителност Плевен - Музей на виното - единствен на Балканите - Снимка 2 Плевен - Забележителност Плевен - Музей на виното - единствен на Балканите - Снимка 3 Плевен - Забележителност Плевен - Музей на виното - единствен на Балканите - Снимка 4