3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Галерия Възраждане

Price comment  Цена:
адрес:
Пловдив, 1, ул. Стоян Чалъков
имейл:
simeonalex@abv.bg
телефон:
+359889822640

Галерия „Възраждане” към Народно читалище „Възраждане” е създадена на 5. ІХ. 1995г., по идея на секретаря на читалището Димитър Атанасов, писател и журналист. Показва се само съвременно фигуративно изкуство, като се канят както утвърдени имена, така и съвсем млади и неизвестни творци. От третата си година е профилирана на тема “ ТЯЛОТО ” . Експонират се творби основно в стиловете реализъм, хипер, нов, и фотореализъм, символизъм и сюрреализъм, наив, примитив и др. Търсят се автори, които създават нова фигуралика, особено на тялото. Ценят се рисувачите, като се осъществяват много изложби с графика, рисунка и илюстрация.

От 2001г. галерията дава награда „Медия” за арт-журналистика – диплом изработен от доц. Владимир Генадиев и картина от автор на галерията. От 2005 г. се връчва приза „Сребърно възраждане” за постижения в изобразителното изкуство – пластика, изработена от проф.Георги Чапкънов-Чап. През 2010г., галерия Възраждане бе удостоена със златна значка „Златна книга” и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата.

В неделя галерията работи от 11 до 17 ч.

Работно време: 10:00 до 19:00

Пловдив - Забележителност Галерия Възраждане - Снимка 1 Пловдив - Забележителност Галерия Възраждане - Снимка 2 Пловдив - Забележителност Галерия Възраждане - Снимка 3