3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Драматичен театър Пловдив

Price comment  Цена:
адрес:
Пловдив, 38, ул. Княз Алекс...
имейл:
dtp@dtp.bg
телефон:
0035932271270

От пролетта на 1881 г. Пловдив, единствен сред българските градове, се сдобива със своя театрална сграда – Международен театър “Люксембург”. На 8 декември 1881 Дружеството на работниците от Дановата печатница с участието и под режисурата на Стефан Петков Попов представя в театър “Люксембург” пиесите “Стоян войвода” от Добри Войников и “Ревността на Барбуйе” от Молиер. Два дни по-късно след емоционален дебат на историческото XIII заседание на Областното събрание се гласуват 75 000 гроша “за съставлението на движима театрална трупа”. По този повод на следващия ден в. “Народний глас" заключава с перото на Вазов: “Значи положи се вече здрава основа на българский народен театър.”

Към настоящия момент Драматичен театър-Пловдив разполага с голяма зала (468 места) и камерна зала (130 места) в град Пловдив, а от 2010 след вливането на Родопски драматичен театър и с две сцени в гр. Смолян. Театърът изнася представления в Пловдив, страната и чужбина. Постановките и актьорите в трупата са носители на многобройни престижни награди за театър.

Драматичен театър-Пловдив е съорганизатор и домакин на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът", който се провежда ежегодно през септември и чийто основател и художествен директор е проф. Стефан Данаилов.

  • Театър

Работно време: 10:00 до 19:00

Пловдив - Забележителност Драматичен театър Пловдив - Снимка 1 Пловдив - Забележителност Драматичен театър Пловдив - Снимка 2