3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Кричимски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Пловдив
имейл:
телефон:

Кричимският манастир „Рождество Богородично“ се намира в околностите на град Кричим. В наши дни той е действащ мъжки православен манастир, част от архиерейско наместничество Пловдив, на Пловдивска епархия на Българска православна църква.

За възникването на светата обител няма точни данни. Според някои историци още през ранно-християнския период – IV-VI в., тук е имало църква или манастир. На тяхното място няколко века по-късно – вероятно IX в. или дори XIII в. са положени основите на манастир. Трудностите при определянето на каквато и да е датировка произтичат от факта, че по времето на комунизма мястото на манастира е обработвано в дълбочина с тежка строителна техника, заради строежа на Кричимските минерални бани. Любопитен момент от строителството край манастира е откриването на купчина сребро. Работниците го намерили в кухината на стар кладенец. Колко са скрили работниците е неустановено, но в Пловдивския археологически музей са прибрани 771 големи турски и европейски сребърни монети от XIX век.

За опустошаването на манастира обаче има повече данни. По време на Априлското въстание светата обител е разрушена. Погромът е съпроводен с заточване на населението на Кричим в Пловдив. В края на XIX в. манастирът „Рождество Богордично” е възстановен.

Според едно предание, той е бил любимо място на Страхил войвода. Дружината му се състояла от 200 души, които се занимавали с хайдутство - обирали заможни турци и кервани. Преданието разказва още, че манастирските чардаци били наречени на войводата -„Страхилови чардаци" - защото, според едни, били негово любимо място за седене, а според други, защото били издигнати с негови средства.

В непосредствена близост до Кричимската обител се намира свещен извор - аязмо, в чиито лечебни сили местното население вярва. Водата не е подходяща за пиене поради високата минерализация, но с нея могат да бъдат обливани повърхностни рани на кожата.

В наши дни манастирът представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна черква, жилищна сграда и красива каменна чешма. В миналото е имал два метоха: в гр. Кричим и в с. Козарско. В светата обител не се предлага настаняване. До манастира може да се стигне с автомобил по първокласния път Кричим — Девин по поречието на Въча. В съседство е Кричимският минерален извор.

Храмовият празник на манастира е на Голяма Богородица — 15 август.

  • Манастири
Пловдив - Забележителност Кричимски манастир - Снимка 1 Пловдив - Забележителност Кричимски манастир - Снимка 2 Пловдив - Забележителност Кричимски манастир - Снимка 3