3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Кукленски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Пловдив
имейл:
телефон:
00359884847973

Всяка година на Петровден, 29 юни – празник на манастира и на град Куклен, на поляните около Кукленския манастир „Св. Св. Дамян и Козма” се организира голям събор. Той продължава цели три дни, а стотици вярващи от града и цяла България се стичат, за да отбележат празника. Манастирът има още няколко светли дати, които чества тържествено – това са 1 юли и 1 ноември, когато се почита паметта на Св. Св. Козма и Дамян. На храмовия празник на 1 юли всяка година по традиция от съборната църква се изнася чудотворната лечебна икона на св. Козма и Дамян и с нея се прави литийно шествие.

Кукленският манастир, който понастоящем е действаща женска обител, е известен у нас с целебния извор – аязмото. По думите на вярващите, животворната вода на свети Дамян и свети Козма дава сила на душите и цери телата на онези, които идват при извора със своята вяра и черпят вода за всякакво изцеление. Тя изчиства нечистотиите на всички болести. Друга чудатост на Кукленския манастир са железните окови, намиращи се в притвора на манастирската черква. Според народното поверие, дори и днес ако болен човек подържи оковите за известно време или ги допре до болното място, ще се излекува. Едно време веригите са били 12 на брой – днес е останала само една.

Тезите за възникването на светата обител са няколко. Едно е сигурно, че още в зародиша си той е бил приеман от хората за свещено място. Неслучайно е наречен на светите братя Козма и Дамян, заради лечителските им способности. За първи път манастирът се споменава през ХІ век в един документ за имотите на Бачковския манастир. Според някои изследователи духовната обител е построена от грузинските братя Григорий и Абасий Бакуриани – основатели на Бачковския манастир. Най-разпространената теза е, че Кукленският манастир е основан по време на Втората българска държава (XII-XIV в.) около целебен извор – познат със свойствата си и на древните траки, живяли някога по нашите земи. По време на царуването на цар Иван Александър (1341-1371 г.), манастирът се превръща във важна книжовната си школа с силно културно влияние. През следващите векове Кукленският манастир продължава да развива активна просветителска дейност. Любопитен е фактът, че светата обител остава непокътната въпреки разрушаването до основи на 33 манастира и 218 църкви между Костенец и Станимака (дн. Асеновград) по време на помохамеданчването. Дори и по турско време животът в манастира не замира, а през Възраждането там дори е открито килийно училище.

За да стигнете до Кукленския манастир „Св. Св. Дамян и Козма”, използвайте отбивката от град Куклен - при движение по главната улица на селото от Пловдив вдясно има указателна табела. Пътят от селото до манастира е изцяло обновен с помощта на Европейския съюз и в момента е в идеално състояние.

Кукленския манастир разполага с леглови фонд за 50 човека. Стаите са с по 3–4 и повече легла и нямат самостоятелен санитарен възел. В манастира не се предлага храна, но има трапезария и се предоставя възможност за готвене. Пред манастира има ресторант. За контакти: Игумения Анастасия: тел. за връзка - 0331/98842; 0884 847973; 0884 389837

  • Манастири
Пловдив - Забележителност Кукленски манастир - Снимка 1 Пловдив - Забележителност Кукленски манастир - Снимка 2 Пловдив - Забележителност Кукленски манастир - Снимка 3