3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Къща-музей Ламартин

Price comment  Цена:
адрес:
Пловдив, 19, ул. Княз Церет...
имейл:
телефон:
035932631776

Къщата на Георги Мавриди, известна още като Къща „Ламартин“ е възрожденска къща в Пловдив. Намира се на Джамбаз тепе, на ул. „Княз Церетелев“ № 19, на ъгъла с улица „Зора“ в Стария град. Построена е през 1829-1830 г. за богатия търговец Георги Мавриди. През 1833 г. за 3 дни в нея отсяда френският национален поет и виден политик Алфонс дьо Ламартин на връщане от пътуването си из Ориента. Оттогава домът е наречен на неговото име.

Къща Мавриди е сред най-големите симетрични къщи в Стария град. Поради стръмния терен, на който е построена къщата, фасадата към улицата е 3-етажна, а към двора — 2-етажна. Приземието е с неправилна форма, която е коригирана на 2-та горни етажа посредством стъпаловидно изнесени еркери. Разпределението на стаите е еднакво: 2 големи стаи, по-малка стая, сервизни помещения и салон.

Ламартиновата къща е обявена за паметник на културата, а от 1978 г. се ползва като творческа база на Съюза на българските писатели. Една от стаите е отделена за постоянна експозиция, посветена на френския поет.

Работно време: 09:00 до 17:00

Пловдив - Забележителност Къща-музей Ламартин - Снимка 1 Пловдив - Забележителност Къща-музей Ламартин - Снимка 2 Пловдив - Забележителност Къща-музей Ламартин - Снимка 3