3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Пловдив - Къща Атанас Кръстев - ...

Price comment  Цена:
адрес:
Пловдив, 5, ул. Д-р Чомаков
имейл:
телефон:
0035932625792

Атанас Василев Кръстев, който е известен като Начо Културата е роден през 1922 година. Той е една от най-емблематичните и важни фигури от артистичната митология на Пловдив. В ролята си на дългогодишен ръководител на управление “Старинен Пловдив” в община Пловдив Начо Културата е основен инициатор и организатор на кампанията за реставриране на възрожденските къщи в старата част на града. По време на неговото ръководство се създават творческите домове на Съюза на българските писатели – къща “Ламартин”, на Съюза на българските художници – “Стамболяновата къща”, както и на представителните къщи на Министерството на културата – къща “Павлити” и на Министерството на външните работи – “Антоновата къща”. Атанас Кръстев поставя началото на вече традиционните есенни изложби в Стария град. С тяхното провеждане Пловдив се утвърждава като национално средище на младите художници. Сред заслугите му е и изграждането на постоянната експозиция - музей на Златю Бояджиев, както и първото честване на празниците на Стария град.

Самата къща е построена в началото на 19-ти век. На първия етаж са представени над 30 портрета на Атанас Кръстев, наричан гордо "Кмета на Стария град". На втория етаж е подредена изложбена зала с картини от личната му колекция, сред които работи на Златю Бояджиев, Георги Божилов-Слона, Димитър Киров.

Работно време: 10:00 до 19:00

Пловдив - Забележителност Пловдив - Къща Атанас Кръстев - Начо Културата - Снимка 1 Пловдив - Забележителност Пловдив - Къща Атанас Кръстев - Начо Културата - Снимка 2 Пловдив - Забележителност Пловдив - Къща Атанас Кръстев - Начо Културата - Снимка 3 Пловдив - Забележителност Пловдив - Къща Атанас Кръстев - Начо Културата - Снимка 4