3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Римски стадион

Price comment  Цена:
адрес:
Пловдив, 1, пл. Джумая
имейл:
телефон:

Римският стадион в гр. Пловдив представлява арена за игри датираща от 2-ри век. по времето на император Адриан, когато града се е наричал Филипопол или Тримонциум. Съоръжението има дължина 240 метра и писта дълга 600 римски стъпки (точно 1 стадий-180 метра). Местата за зрителите са на 14 реда, разделени със стъпаловидни пътеки. Както навсякъде в Римската империя, почетните места са именувани, което свидетелства за посещение на зрелищата от лица с висок социален статус. Открити монети из околностите са доказателство за специални, юбилейни емисии с лика на властващия император. Организирали са се и известните Питийски игри по подобие на игрите в Гърция, по късно прекръстени на Александрийски.

Днес стадионът се намира под главната улица, точно до Джумая джамия. Превърнат е в архитектурен паметник-музей със свободен достъп до съоръжението. Могат да се разгледат от близко множество антични предмети, самите седалки от северната част на стадиона заедно с надписи и стилизирани архитектурни орнаменти. Често стадиона става домакин на интернационални изложения и представления.

Пловдив - Забележителност Римски стадион  - Снимка 1 Пловдив - Забележителност Римски стадион  - Снимка 2 Пловдив - Забележителност Римски стадион  - Снимка 3