3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски комплекс Бяла черква

Price comment  Цена:
7.50
адрес:
Пловдив
имейл:
телефон:
0035932633455

В полите на Родопите, на 37 км южно от град Пловдив, се намира ски-център „Бяла черква”. Курортът е разположен на 1600 метра надморска височина, пистата му е дълга 1100 метра и е широка – 25-30 метра. Денивелацията е 180 метра. Профилът в горната част на пистата е подходящ за слалом и гигантски слалом. В средната част е с по-малък наклон. В долната част наклонът отново се увеличава и е подходящ за слалом, гигантски слалом и паралелен слалом. Пистата е привлекателна за напреднали и средно добри скиори и аматьори. Тя се обработва от един ратрак.

На разположение на туристите има и ски-влек тип „котва”. Дължината му е 960 метра. Има 32 теглича с котви за двама човека. Капацитетът на влека е 250 скиора на час.

През 2003 година в услуга на посетителите на зимния курорт край пистата е построена чайна. Тя представлява неголяма дървена постройка с тераса с маси и дървени пейки.

Пътят до ски-център „Бяла черква” е добре устроен – има асфалтов път. Пред ресторанта и Белочерковския манастир наблизо има достатъчно място за колите на прииждащите любители на ски-спортовете. До своеобразния паркинг се намира още един малък влек с дължина 300 метра, подходящ за начинаещи скиори.

Въпреки отличните условия за практикуване на зимни спортове и красивата и богата природа на Родопите, курортът „Бяла черква” през последните години губи популярност сред скиорите. Твърде ниският интерес и към останалата част от курортите и природните дестинации в местността са проблем, който в момента местните власти не могат да разрешат. Това наложи през 2013 г., още преди началото на сезона, да бъде обявено, че ски-пистата няма да работи. Подобно е и състоянието при комплекс „Здравец”.

Община Куклен има планове за инвестиции в ски-центъра. Според тях се предвижда през следващите няколко години да бъдат изградени 8-9 писти с обща дължина 12 км, 4-седалков лифт и влекове.

Пловдив - Забележителност Ски комплекс Бяла черква - Снимка 1 Пловдив - Забележителност Ски комплекс Бяла черква - Снимка 2