3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Художествена галерия Илия Бешков

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Пловдив, 1, бул. Скобелев
имейл:
sahatart@abv.bg
телефон:
0035964802047

"Художникът рисува това, което знае.

Но истинското изкуство е да нарисуваш това, в което вярваш” - Илия Бешков.

Творчеството на Илия Бешков се радва на широка популярност и по артистичност, и по съдържателност. Едва ли има българин, който не може да разпознае творбите му в многоликия свят на българското изкуство.

Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен е една от най-големите градски художествени галерии в България.

Основана е през 1958 г., по инициатива на работещите в Плевен художници като филиал на Историческия музей. През 1978 г. Художествената галерия е преместена в специално построен оригинален архитектурен ансамбъл с експозиционна площ над 2500 m².

Тук се съхраняват над 6000 произведения на изкуството, обособени в различни фондове: „Живопис“, „Графика“, „Скулптура“, „Икони“, от които над 1200 са на именития художник, а също и специфичните „Илия Бешков“, „Ангел Спасов“, „Пленери“. С много добрата си акустика галерията е домакин на концерти, моноспектакли, литературни презентации, авторски рецитали, конференции и семинари.

През 1999 година галерията е отличена с диплом на Министерството на културата на Република България за принос в развитието и популяризирането на българската култура.

Работно време: 09:00 до 17:00

Пловдив - Забележителност Художествена галерия Илия Бешков - Снимка 1 Пловдив - Забележителност Художествена галерия Илия Бешков - Снимка 2 Пловдив - Забележителност Художествена галерия Илия Бешков - Снимка 3 Пловдив - Забележителност Художествена галерия Илия Бешков - Снимка 4