3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Цар Симеоновата градина

Price comment  Цена:
адрес:
Пловдив
имейл:
tic.plovdiv@gmail.com
телефон:
+35932620229

Преди години алеите на Градската градина не са били такива, каквито са сега. Казват, че разположението им е запазено, но са били доста прашни. Сега те се преасфалтират, когато е нужно. Широки са и удобни за колоездене, за каране на кънки, ролери, скейборд, за разходка. Днес добре поддържаните градинки са осеяни с теменужки и парички. А жегите не се усещат. Имаш чувството, че си някъде в Балкана.

В Градината има пейки за всеки, който е решил да си отдъхне под дебелите сенки на дърветата. Ако се заслушаш, ставаш свидетел на красивите песни на птиците, ако се загледаш, може да видиш катеричка, а гълъбите се разхождат гордо около фонтаните и по алеите.

Освен двата детски къта, където винаги има много деца, а понякога се появява интересен клоун, който ги забавлява, има и място, където пенсионерите си правят сбирки, обсъждат интересни теми, играят шах, табла, карти. Тяхното запазено място е около фонтана с богинята Деметра. Той си стои там още от създаването на Градската градина, когато швейцарския паркостроител Люсиен Шевалас създава план за изграждането й.

В Градската градина има разпръснати няколко фонтана, кои по-големи, кои по-малки, в които хората хвърлят монети за късмет. Но Пеещите фонтани си остават една от емблемите на града. Красиво е съчетанието на водата, светлината, която я облива в различни цветове и музиката, която я обвива с нежни звуци. Преди години е имало лодки и водни колела, с които можеш да си направиш водна разходка из Пеещите фонтани. В единия край има ресторант, където и сега можеш да седнеш, едва ли не на брега на „езерото”. Освен този ресторант, има и друг – в близост до един от детските кътове. Ако заведеш детето си на разходка в Градската градина можеш да го наблюдаваш, докато си хапваш или си пиеш кафето.

Редица статуи са разпръснати по територията на парка - паметници на Христо Ботев, Найден Геров, Раковски и на други български революционери. В Градската градина „Цар Симеон” се провежда и Международен симпозиум по скулптура, в резултат, на което се появяват и нови статуи.

Пловдив е наистина красив и приветлив град и е известен като едно от средищата на културата. Към всичките привлекателни места в града, които изграждат неговия облик, трябва да прибавим и Градската градина „Цар Симеон” в самия център на града.

От 2011г в парка има свободен безжичен интернет.

Пловдив - Забележителност Цар Симеоновата градина - Снимка 1 Пловдив - Забележителност Цар Симеоновата градина - Снимка 2 Пловдив - Забележителност Цар Симеоновата градина - Снимка 3 Пловдив - Забележителност Цар Симеоновата градина - Снимка 4