3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
църква Св. Димитър Солунски

Price comment  Цена:
адрес:
Пловдив
имейл:
телефон:

След като в периода от 1922 до 1964 година храмът „Св. Димитър Солунски” е отдаден на Руската православна църква, дълги години той е затворен, за да отвори вратите си за богомолците на 26 октомври 2007 година. Църквата има дълговековна история и се намира в красивия и неповторим Старинен град на Пловдив. Православната църква се споменава от немския протестантски богослов и проповедник Стефан Герлах по време на посещението му в града през 1578 г.

От историческите сведения, запазени до днес, става ясно, че най-вероятно църквата „Св. Димитър Солунски” е основана след битката при Клокотница през 1230 г. – по времето на управлението на цар Иван Асен II. Съдбата й е подобна, като на много други храмове по българските земи – бива разрушавана и възстановявана многократно. По време на последното възстановяване на църквата, в началото на XIX в., тя представлявала малка полуразрушена постройка, в която се черкували и българите от Каршиака и Мараша. От някогашната й каменна устойчивост нямало и помен. Инициатори за обновявянето на храма били енориашите, дарители били много българи от града и епархията, ктитори - родът Чалъковци начело с главния ктитор на църквата Вълко Тодоров Чалъков-Големия, а бедните помагали доброволно с труда си. Според гръцката кондика-кодекс на Пловдивската митрополия сметката от 18 януари 1838 г. за постройката на църквата възлиза на сумата от 264 270 гроша.

Сред ценните забележителности в църквата „Св. Димитър Солунски” са иконостасът, тронът и амвонът, аязмото и иконите. Мраморните иконостас, архиерейският трон и амвон са дело на А. Калумену от 1869 г. Иконостасът представлява едно изящно произведение от бял, сив и цветен мрамор. Отделните изследователи на Пловдивските църкви предполагат Москва, Цариград и Пловдив като място на изработването му. В тефтерите на храма е отбелязана сумата от над 16 000 гроша “за мрамороделци одринци и местни.”

В храма няма стенописи, но има 12 медальона над капителите на колоните с образите на 12-те апостоли. Иконите по темплото привличат вниманието със старинния си вид. Изцяло или на места всички те са обковани в сребро. Такива са на св. Димитър, на св. Меркурия, св. Трифон и св. Апостоли. Особено красива е обковката на малката по размери икона на св. Димитър. Това е рядко изящна сребърна резба с множество изпъкналости, плетки, гънки, сенки.

От западната страна на църквата „Св. Димитър Солунски” се намира малък параклис, посветен на св. св. Кирик и Юлита. В него е разположено аязмо и се служи веднъж в годината, когато е денят на светеца.

  • Църкви
Пловдив - Забележителност църква Св. Димитър Солунски - Снимка 1 Пловдив - Забележителност църква Св. Димитър Солунски - Снимка 2 Пловдив - Забележителност църква Св. Димитър Солунски - Снимка 3 Пловдив - Забележителност църква Св. Димитър Солунски - Снимка 4 Пловдив - Забележителност църква Св. Димитър Солунски - Снимка 5