3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Църква Св. Никола

Price comment  Цена:
адрес:
Пловдив
имейл:
телефон:

На няма и стотина метра западно от храма „Света Богородица” в Пловдив се намира православната църква „Свети Николай” или „Свети Никола”. Тя е посветена на свети Никола Мирликийски. Приживе той бил известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците.

От историческите свидетелства знаем, че църквата е построена по времето на българския владетел Иван Александър и още тогава е била посветена на свети Никола. В началото на XIX в. с отпуснати пари от споменатия вече храм „Света Богородица” църквата „Св. Никола” е възстановена. Поради ограниченията, наложени от местните власти обаче, ремонтът се оказва несполучлив и се налага цялостно ново изграждане на сградата. Така това, което виждаме в наши дни като строеж, е от 1835 година. Тогава един заможен български търговец и дарител поема инициативата да бъде възстановен храма. Вълко Тодоров Чалъков, или още Големи чорбаджи Вълко, живеел съвсем близо до храма. След смъртта му – на 17 май 1841 година, той е погребан в храма заради големите му заслуги. Гробът се намира в наоса на параклиса „Св. Никола” и надгробната му плоча се пази и до днес.

Кои са майсторите, издигнали сградата на църквата, учените не са установили. Има предположения, че са били от Брациговската школа.

Църквата „Св. Никола” е уникална по себе си заради поне един факт - в нея за първи път се срещат икона на бащата Христо Димитров, поставена редом до иконите на по-малкия му син – Захари Зограф. Царските икони на Иисус Христос, Света Бородица, свети Йоан Кръстител, свети Николай са дело на Захари Зограф. На иконостаса има и една сравнително малка икона на Свети Николай, чийто автор е Христо Димитров. И до ден-днешен са съхранени и икони на свети мъченик Николай Нови (Анатолийски), на свети Сава и света Варвара.

Храмовата икона на свети Николай Чудотворец е била подарена на параклиса от съпругата на чорбаджи Вълко – Рада Чалъкова. Под изображението на светеца е запазен един надпис, който свидетелства от кого е подарена иконата. Друга икона е „Успение Богородично”. Тя е в руски стил и затова се предполага, че най-вероятно е донесена от Русия. Тя е със златни орнаменти. В храма се съхранява и икона на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, изрисувана върху платно. Датира от 1885 г. и е дело на възрожденския общественик, революционер и живописец Георги Данчов – Зографина.

  • Църкви
Пловдив - Забележителност Църква Св. Никола - Снимка 1 Пловдив - Забележителност Църква Св. Никола - Снимка 2 Пловдив - Забележителност Църква Св. Никола - Снимка 3 Пловдив - Забележителност Църква Св. Никола - Снимка 4