3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Полска Скакавица

Price comment  Цена:
адрес:
Полска Скакавица
имейл:
телефон:

Третият по височина водопад в България е приказно красивият и величествен Скакавишки водопад с височина на водния пад 70 метра. Водопадът се намира на 750 метра надморска височина край село Полска Скакавица. Разположен е на десния стръмен бряг на река Струма.

Скакавишкият водопад е една от най-атрактивните природни забележителности в планината Рила. Допълнителен плюс за широката му популярност сред любителите на природните красоти са многобройните карстови извори в района, чиято живописност се допълва от вековните гори от бяла мура, които са основен елемент от природата тук.

Изкачването на самия Скаквишки водопад е несравнима тръпка за любителите на подобни планински преживявания. Вековната борба на природата тук е изваяла причудливи форми, подобни на Белоградчишките. Около Полско - Скакавишкия водопад има над 19 вида риби, около 600 растителни вида, характерни само за района, десетки защитени растителни видове, в това число и орхидеи. Това е и единственото място, където се срещат пет вида лястовици. Районът е едно от малкото места в България, което не е засегнато от автомобилния транспорт.

Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски.

Пролет в пролома се чувства приятната миризма на люляк, чува се жуженето на пчелите и песните на птиците. Примамени от тази красота туристите опъват палатка, ловят риба и с часове се наслаждават на природната красота на пролома и водопада, за да се завърнат отново.

  • Водопади
Полска Скакавица - Забележителност Водопад Полска Скакавица - Снимка 1 Полска Скакавица - Забележителност Водопад Полска Скакавица - Снимка 2 Полска Скакавица - Забележителност Водопад Полска Скакавица - Снимка 3