3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Антична куполна гробница - Поморие

Price comment  Цена:
адрес:
Поморие
имейл:
pomoriemuseum@abv.bg
телефон:
+35959622008

Античната куполна гробница на Поморие се намира западно от Град Поморие, близо до пътя Поморие - Бургас. Гробницата датира от ІІ - ІІІ в. сл. Хр. Смята се, че тя е служила за хероон (мавзолей) на богата анхиалска фамилия, в който са се извършвани религиозни езически ритуали. Гробницата се състои от коридор (дромос) с дължина 22 м и кръгла камера с диаметър 11,60 м и височина 5,50 м. Изградена е от камък и тухли. Гробницата е засводена с полуцилиндричен свод, в центъра на който има куха колона с диаметър 3,30 м, която се разширява нагоре и слива с външната стена. От вътрешната стена на кухата колона е имало вита каменна стълба, която е отвеждала на повърхността на могилата. о околовръстната стена на гробницата има пет ниши, в които са били поставяни урните на покойниците. Предполага се, че стените са били изрисувани, но днес посетителите могат да видят само следи от зелена мазилка.

Гробницата е единствена по рода си на Балканския полуостров. Архитектурата и градежът й и до днес впечатляват с перфектното изпълнение. Много архитекти от цял свят изучават гробницата, за да разгадаят тайната на гъбообразния й купол. Обявена е за архитектурно-строителен паметник.

Беседите струват 3 лв. От октомври до май гробницата работи от понеделник до петък по предварителна заявка за групи над 10 души. През останалите месеци работи от вторник до неделя.

Работно време: 09:00 до 17:00

Поморие - Забележителност Антична куполна гробница - Поморие - Снимка 1 Поморие - Забележителност Антична куполна гробница - Поморие - Снимка 2 Поморие - Забележителност Антична куполна гробница - Поморие - Снимка 3