3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Поморие - Музей на солта

Price comment  Цена:
1
адрес:
Поморие
имейл:
alas@unacs.bg
телефон:
+35959625344

В много легенди и художествени измислици се говори за скрити съкровища, в които освен скъпоценности има и големи количества сол. Това не е случайно. Солта е служила като разменна монета, когато парите още не са били измислени, и то с много висока стойност. Била е символ на престиж, заради трудното си добиване, наричана е бялото злато. Солта е препитание за поколения хора живеещи в крайморските селища, тя не може да се произвежда навсякъде, а и технологията не е лека. Така сякаш напълно естествено, дори много късно, чак през 2002 г. се появява музеят на солта в Поморие. Там все още е действаща технологията за производство на сол чрез слънчево изпарение на морската вода. Туристите могат да наблюдават целия процес, защото музеят разполага с 20 дка. действащи солници, в които солта се извлича и преработва по древна анхиалска технология. Освен това, мястото предлага по-модерен начин за показване на експонати, защото посетителите виждат реално процесът на работа и могат спокойно да разговарят с работещите за тънкостите на занаята. За запознаване с историята на солта в курортното селище е предоставена богата експозиционна зала с редица фотографии от началото на века, филмови материали и обяснения откъде е тръгнало всичко. Така солничката на масата придобива съвсем различен смисъл, а разбираме и откъде идва традиционното посрещане на скъпи гости с хляб и сол. Музейната зала е обзаведена със съвременна аудио- и видеотехника и предлага отлични условия за срещи и конференции.

Музеят се намира в района на стария град, между Поморийското езеро и солниците, непосредствено зад стадиона и санаториума на Министерството на здравеопазването. Поморийското езеро е много подходящо за екотуризъм и наблюдение на птици, тук зимува и немият лебед.

Работно време:

Понеделник-Петък: от 8:00 до 18:00

Събота : от 10:00 до 18:00, почивен ден – Неделя

Работно време: 08:00 до 18:00

Поморие - Забележителност Поморие - Музей на солта - Снимка 1 Поморие - Забележителност Поморие - Музей на солта - Снимка 2 Поморие - Забележителност Поморие - Музей на солта - Снимка 3 Поморие - Забележителност Поморие - Музей на солта - Снимка 4 Поморие - Забележителност Поморие - Музей на солта - Снимка 5 Поморие - Забележителност Поморие - Музей на солта - Снимка 6