3 stars 3 stars 3 stars

Град
Поморие

Price comment  Цена:
адрес:
Поморие
имейл:
tic_pomorie@abv.bg
телефон:
+35959622278

Поморие – това е райско кътче на черноморското крайбрежие, обединяващо в себе си романтика и уют, присъщи само на малките градове. Курортът Поморие притежава уникална природна даденост, което го прави привлекателен обект за целогодишен отдих и лечение – магнит за туристи от много страни. Град Поморие се намира в южната част на българското Черноморие, на 22 км от Бургас и на 18 км от Слънчев Бряг. Градът е основан през IV в. пр. н. е. край соленото езеро наричано още от древните траки “свещено” заради лечебните му свойства. Категорично е доказано, че по качества поморийската лиманна лечебна кал , добивана от соленото езеро, се нарежда между най-добрите в света.

През 2002 г. на брега на Поморийското езеро е открит Музей на солта, който представя развитието на този толкова важен за града и региона отрасъл както в миналото, така и днес. Това е единственото място в България, в което са запазени действащи солници по старинна технология. В близост до морския бряг, на източния край на Поморие, се намира резерват „Стари поморийски къщи”. Сградите представят характерната архитектура на черноморските къщи. Разхождайки се из Поморие, не пропускайте да влезете в някои от християнските храмове - манастир „Свети Георги Победоносец”, църквата „Свето Преображение Господне” - най-старата постройка в града, храм „Св. Рождество Богородично” и др.

Вдясно по пътя от Поморие за Бургас се намира Поморийската куполна гробница. Тя впечатлява с архитектурата си и е единствена по рода си на Балканския полуостров.

Освен прекрасна природа и чист въздух градчето предлага възможности за отсядане в семейни хотели, хижи и къмпинги. Има условия за развлечения и множество заведения за хранене. В близост се намират Созопол и Несебър, а няма нищо по хубаво от почивка, съчетана с богато културно наследство, лечебен плаж, разходки по брега и много забавления.

Поморие - Забележителност Поморие - Снимка 1 Поморие - Забележителност Поморие - Снимка 2 Поморие - Забележителност Поморие - Снимка 3 Поморие - Забележителност Поморие - Снимка 4 Поморие - Забележителност Поморие - Снимка 5