2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Поморийски манастир Св. Георги П...

Price comment  Цена:
адрес:
Поморие, 108, ул. Княз Борис
имейл:
телефон:
+35959632017

Той се намира в центъра на града и за да стигнете до него, само трябва да карате по централната улица на Поморие. Указателни табели за манастира също не липсват.

Поморийският манастир е единственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България и е паметник на културата. Построен през 1856 г., но има данни, че на това място е имало параклис още от VII век, който е носел същото име. Историята за неговото построяване е много интересна и е свързана с една легенда. В края на 17в., турчина Селим Бей, който според легендата е бил неизлечимо болен, се заселва тук и построява чифлик на мястото на предишния манастир. Една нощ на Селим Бей му се присънило, че намира лековита вода в имението си. На сутринта започнал да търси мястото и намерил мраморен барелеф на Св. Георги, под който бликнала водата от съня му. Селим Бей пил от нея и оздравял. Според легендата след тази случка Селим Бей и цялото му семейство приели християнството. Барелефът на Св. Георги все още се пази и може да се види в манастира. Селим Бей също така построил малък параклис до аязмото, който дал началото на сегашния манастир. След като овдовял, Селим Бей дарил земите си на манастира и станал първия му игумен, a след смъртта си бил погребан до аязмото. Поморийският манастир е прочут с лековитата си вода и можете да пиете и да си налеете за здраве от нея. Малкото язмо се намира в двора на манастира.

Поморийският манастир е известен също така и с виното, което произвеждат монасите от векове. Повече за това производство можете да научите от самите монаси, който ще ви разведат и разкажат историята на светата обител. Предлага нощувка.

  • Манастири
Поморие - Забележителност Поморийски манастир Св. Георги Победоносец - Снимка 1 Поморие - Забележителност Поморийски манастир Св. Георги Победоносец - Снимка 2 Поморие - Забележителност Поморийски манастир Св. Георги Победоносец - Снимка 3 Поморие - Забележителност Поморийски манастир Св. Георги Победоносец - Снимка 4 Поморие - Забележителност Поморийски манастир Св. Георги Победоносец - Снимка 5