3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Поморийско езеро

Price comment  Цена:
адрес:
Поморие
имейл:
office@greenbalkans.org
телефон:
0035932626977

Поморийското езеро представлява свръх солена лагуна с естествен произход, разположена на около два километра северно от град Поморие, Бургаска област. Естествена пясъчна коса и изкуствена дига го делят от морето, а в южната си част има свързващ канал, осигуряващ приток на солена вода. Площта на езерото достига 8,5 квадратни километра с дълбочина от 1,4 метра и соленост между 6 и 8%. Северната част на езерото се използва за добив на сол – една многогодишна традиция в района. Освен това по дъното му се утаяват микроелементи и минерали, образувайки лечебна кал, която още от древни времена се прилага с медицински цели при лечението на множество болести. Именно поради това Поморие е един от най-предпочитаните балнео, СПА и уелнес курорти по българското Черноморие.

Над езерото минава и голямата въздушна магистрала на мигриращите птици от цяла Европа – Виа Понтика. В района на езерото са наблюдавани близо 270 различни вида птици, затова и местността е обявена за орнитоложко важно място. През 2001 година Поморийското езеро е обявено и за защитена местност с цел запазване на флората и фауната му. От 2010 година в южната част на водоема функционира туристически и природозащитен център. От втория етаж на сградата могат да бъдат наблюдавани защитените територии, има възможност за използване на наблюдателни тръби и бинокли. Предлагат се още водачи и беседи. Освен това са обособени и два типа маршрути: единият е за любителите на птиците, а другият на растителните видове. Близо до центъра е и единственият Музей на солта в България, който бе включен в Стоте национални туристически обекта на България.

Поморийското езеро може да бъде едно невероятно преживяване, задължително го посетете, ако почивате в района.

  • Езера
Поморие - Забележителност Поморийско езеро - Снимка 1 Поморие - Забележителност Поморийско езеро - Снимка 2 Поморие - Забележителност Поморийско езеро - Снимка 3 Поморие - Забележителност Поморийско езеро - Снимка 4