3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Ковачевско кале

Price comment  Цена:
0.50
адрес:
Попово
имейл:
museumpopovo@gmail.com
телефон:
0035960843564

Топло тропическо море е имало едно време в земите на крепостта, за която ще стане дума в следващите редове. Става дума, естествено, за милиони години назад – в края на мезозойската ера, по време на горната креда.

Днес на същото място, благодарение на проект по възстановяване и обособяване като туристически център на късноантичната крепост Ковачевско кале, на 6 км западно от град Попово се строи уникална туристическа атракция. По план тя трябва да отвори врати през декември 2013 година. Какво ще има там? Посетителски център за туристите, музей на открито, както и огромна сцена с 250 места. Сцената ще бъде снабдена със специални визуални ефекти, мултимедия и атрактивно осветление.

Докато се разхождате из останките от късноримската крепост, ще можете да се насладите отблизо както на възстановки на пещи за печене на керамични съдове, в които майстори ще ваят пред очите ви, така и на току-що приготвена храна по стари рецепти от римско време. За да се докоснете максимално до бита от IV в., организаторите предвиждат да бъдат правени демонстрации с истински арбалети и бойни снаряжения. За засилване на драматизма ще има и пресъздаване на битки. Сред атракциите са още водни огледала на различни нива, както и антична чешма с фонтани.

Тъй като разкопките на крепостта не са завършени, на археолозите им предстои още много работа. Докато те работят по спасяването на останките от Ковачевско кале, туристите ще могат да минават над руините по специално изградени дървени пътеки. Но това не е всичко – предстои направата на зони за разходка, детски кътове и барбекюта.

Ковачевското кале е с площ малко над 40 дка. Историческите сведения датират построяването му по време на управлението на императорите Лициний I и Константин I Велики между 308 и 324 година след Хр. Градът няколкократно е опустошаван от варварски набези – на готи, хуни и авари. След последната инвазия оцелелите местни жители са напуснали местността завинаги.

През лятото на 2013 година археолозите се натъкнаха на любопитно архитектурно решение. Първо, те откриват зазидана тайна врата, която е служела за извеждане на жителите извън крепостта. Повредена от силно земетресение, тя е била зазидана. Южно от тази врата обаче учените откриват втора такава. Тя повтаря по начин на градеж, датировка и размери първата, но е в по-лошо състояние. Двете тайни врати (наричани потерни) се намират на четири метра една от друга – според археолозите става дума за тактическо решение. Те са служели за внезапни контраатаки, както и за допълнителна защита на близкостоящата до тях порта.

Работно време на Историческия музей в Попово, в който могат да бъдат видяни находки от Ковачевско кале: от 8:00-12:00 и от 13:00 до 17:00 ч. Цени на билетите за музея - 0,50 ст/1 лв., в четвъртък безплатно.

Работно време: 08:00 до 17:00

Попово - Забележителност Ковачевско кале - Снимка 1 Попово - Забележителност Ковачевско кале - Снимка 2 Попово - Забележителност Ковачевско кале - Снимка 3 Попово - Забележителност Ковачевско кале - Снимка 4 Попово - Забележителност Ковачевско кале - Снимка 5