3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Село Поточница - местн...

Price comment  Цена:
адрес:
Поточница
имейл:
телефон:
00359897994936

Тази приятна и лесна, но за съжаление малко позната на природолюбителите екопътека е изградена с основната идея да предостави на туристите възможност да се запознаят с впечатляващото орнитоложко разнообразие на Източните Родопи. Изходната точка на трасето е в село Поточница, разположено на 20 километра от Крумовград. То е закътано в ниските и меки хълмове в тази част на планината. Има топъл преходно средиземноморски климат, наблизо текат реките Крумовица и Арда.

В околностите на селото се намират редица туристически забележителности. На четири километра югозападно от него, над махалата Бобалар, са открити тракийски скални ниши. На различни места растат редки растения и обитават защитени животни. Изобилието на археологически обекти също е впечатляващо - средновековната скална обител Дупка на поп Мартин, множество крепости, малки укрепления и селища. В местността Моста се намират шест пещери, едни от най-известните в района. Наблизо е и третият по големина в България язовир “Студен кладенец”, предлагащ отлични условия за практикуване на водни спортове и риболов.

Екопътеката тръгва от селото, като началото й е обозначено с табела, указваща, че трасето води към “точка за наблюдение на птиците”. Общата продължителност на маршрута е около пет километра и половина. Той преминава през пресечен терен, който на места е покрит с горска растителност, а на други - с открити тревни площи. Десетки са панорамните площадки, предлагащи невероятно красиви гледки към Източните Родопи.

Общата продължителност на прехода е около час и половина (в едната посока). Площадката за орнитологични наблюдения е изградена с основната цел да бъдат наблюдавани редки видове лешояди, които гнездят в района на село Поточница. Такива са белоглавия и черноглавия лешояд, чиито популации са сериозно застрашени на територията на страната ни. Преходът е лек, подходящ за туристи от всички възрасти. Той предлага особено благоприятни условия за запознаване на най-малките с природата.

  • Екопътека
Поточница - Забележителност Екопътека Село Поточница - местност Стари чал - Снимка 1 Поточница - Забележителност Екопътека Село Поточница - местност Стари чал - Снимка 2 Поточница - Забележителност Екопътека Село Поточница - местност Стари чал - Снимка 3