3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Правешки манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Правец
имейл:
телефон:
00359889393709

В сянката на Етрополския манастир, на отстояние около 10 км, се намира малък православен манастир. Той е единствената света обител у нас, посветена на светеца Теодор Тирон – млад войник в римската армия. Според местното население, той бди над град Правец.

Разположен в пределите на Етрополския дял на Стара планина, едно време на мястото на Правешкия манастир е имало тракийско светилище. Според историческите сведения християнската обител възниква по време на управлението на българските владетели Асен и Петър. През вековете на робство манастирът става обект на две по-големи нападения - от еничари през 30-те години на XVII в. и от кърджалии през XVIII век. При второто нападение той е напълно унищожен. Възстановяването му става факт едва през 60-те години на XIX в., благодарение на дарения на заможни жители в областта. За краткото време между Освобождението и Втората световна война Правешкият манастир „Св. Теодор Тирон” става женски метох. Оттогава датира и магерницата, която днес е дом на отеца, който служи в манастира. През 2006 и 2007 г. манастирът е основно ремонтиран и стенописите в черквата са реставрирани.

В наши дни Правешкият манастир се състои от две сгради - църква и монашеска обител със седем стаи, построена през 1970 г. Църквата „Свети Теодор Тирон“ представлява масивна каменна сграда с три обемисти апсиди. Иконостасът е дело на зографи от Тетевенската школа, като по-специален интерес представлява иконата на Свети Георги Победоносец от 1869 г. За съжаление, иконата на храмовия светец Свети Теодор Тирон е почти изцяло унищожена. Красиви барелефи на орли и руска сребърна монета украсяват предната фасада на църквата от двете страни на входа.

Най-голямото богатство в манастира са мощите на патрона Св. Теодор Тирон. Те са подарени на светата обител през 2008 г. от русенския владика.

В Правешкия манастир се предлага настаняване в няколко стаи за максимум 15 човека. В градината до сградата за гости има и беседка, където може да се направи барбекю и да се събере компания.

Пътят до манастира „Св. Теодор Тирон” минава през разклона за Правец на магистрала "Хемус", като се тръгне по стария път за Варна. Малко след града е отклонението за Етрополе и след 2 км по него се стига до отбивката за манастира.

  • Манастири
Правец - Забележителност Правешки манастир - Снимка 1 Правец - Забележителност Правешки манастир - Снимка 2 Правец - Забележителност Правешки манастир - Снимка 3 Правец - Забележителност Правешки манастир - Снимка 4