3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Природен Парк Небесни Пасбища

Price comment  Цена:
адрес:
Правец
имейл:
stan_t@abv.bg
телефон:
00359888251282

Природен парк „Небесни Пасбища" се намира в центъра на Предбалкана, на 70 км от София, в село Осиковица. Най-близкия град е Правец, който е на 15 км. Пътят до село Осиковица е асфалтов, а от селото до парка - път с трошено-каменна настилка, и може да бъде достигнат с обикновен автомобил. В Небесните пасбища ще се докоснете до невероятна красота и чиста природа. Наблизо минава река Малки Искър, която се радва на засилен интерес у рибарите у нас и все още може да се съревновава с останалите реки по риба. Като се огледате, ще видите връх Острома, който се намира в началото на Старопланинския масив. Паркът е място, където човек може да се слее с природата и да почерпи от силата на земята. Историята на този район е на повече от 2500 години и е осеян с тракийски светилища, много останали стени от храмове, светилища и оброци.

Природният парк е частна собственост, но собственикът му го отваря за всички. Преди години доктор Васил Ангелов получава 5 декара наследствена гора в най-китната част на Етрополския балкан, и прави парк. Прочиства занемарената гора, оформя "тематични" детски кътове - всеки посветен на някоя любима приказка, а за възрастните слага огнища, подрежда каменни пейки и маси. И хората тръгват към неговите "Небесни пасбища", които не приличат на нито един парк у нас. Тук земята лекува и излъчва лековита енергия.

Идея за създаването на парка е на бащата на днешния собственик Ангел Даков, който е впечатлен от австрийските градини и паркове. Постепенно той изучава начина на изграждането и поддръжката им, с цел да създаде такъв парк и в България. Той внася специални паркови растения, отбрани овощни видове, организира пространството и алеите по начина на изграждане на парковете в Австрия. След години труд от негова страна, парка-градина се превръща пример за останалите градинари в този край. Днес за паркът се грижи синът на създателя - доктор Ангелов. Той изцяло поддържа терена като се стреми да запази гората и природата. На територията на парк Небесни пасбища е изграден и Храм Св. Василий Велики. Храмът е съграден от камък - символ на мъдростта и силата във времето. Много хора от различни краища на страната, които са го посетили, твърдят, че са се излекували от болести, депресия, слепота. В района на парка се организират множество събития, тийм билдинг и други. Паркът е отворен за всички и е място, където хората общуват с природата.

  • Паркове
Правец - Забележителност Природен Парк Небесни Пасбища - Снимка 1 Правец - Забележителност Природен Парк Небесни Пасбища - Снимка 2 Правец - Забележителност Природен Парк Небесни Пасбища - Снимка 3 Правец - Забележителност Природен Парк Небесни Пасбища - Снимка 4 Правец - Забележителност Природен Парк Небесни Пасбища - Снимка 5