3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Устието на Ропотамо

Price comment  Цена:
адрес:
Приморско
имейл:
телефон:

Плажът Устието на Ропотамо е един от най-красивите и запазени от човешко влияние по цялото българско Черноморие. Поради статута си на част от резерват “Ропотамо”, той остава встрани от основния туристически поток и не е засегнат от презастрояването, така характерно за крайбрежието ни през последните години. До плажа се достига единствено пеша, като преходът е сравнително кратък (около половин час). Много туристи обаче приемат това като възможност, а не като ограничение, защото се върви по удобен и широк път, а природата в резервата, която ни обгражда отвсякъде, е наистина зашеметяваща.

Река Ропотамо се образува от сливането на Росенска и Церовска реки. Станала символ на крехкия баланс и красивото величие на природата, тя е най-известна най-вече с нежните водни лилии, които покриват повърхността й на места. Както вървенето по брега, така и разходката с лодка по нея са незабравими преживявания. Ако предпочитате втория вариант, можете да го осъществите лесно, тъй като край плажа в устието на реката се дават лодки под наем.

Плажната ивица е сравнително тясна, но е покрита със ситен пясък, а морето е спокойно, плитко и топло. Невероятното съчетание на флора и фауна, дължащо се на вливането на реката в морето, не може да не впечатли и най-големия непукист. По красивите дюни, които покриват брега, растат пясъчни лилии, които понякога са толкова много, че наподобяват снежнобял килим.

Гледките в залива спират дъха, а пищната дървесна растителност наоколо дава така желаната в горещите летни дни прохлада. Тук живеят само няколко стари морски вълци, които се прехранват с риболов. Въпреки по-трудния достъп до устието на Ропотамо, това е един от най-прекрасните плажове, които може да посетите в България.

  • Плажове
Приморско - Забележителност Плаж Устието на Ропотамо - Снимка 1 Приморско - Забележителност Плаж Устието на Ропотамо - Снимка 2 Приморско - Забележителност Плаж Устието на Ропотамо - Снимка 3 Приморско - Забележителност Плаж Устието на Ропотамо - Снимка 4 Приморско - Забележителност Плаж Устието на Ропотамо - Снимка 5