3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Овеч - Шашкъните

Price comment  Цена:
адрес:
Провадия
имейл:
tic_provadia@abv.bg
телефон:
0035951842260

Екопътека „Овеч - Шашкъните” е истински рай за всички почитатели на културно-историческия туризъм. Тя съчетава неповторимото величие на Провадийското плато, могъществото на крепостта Овеч и тайнствеността на скалния манастир на скалата, известна като Шашкъните. Допълнителен стимул за запалените природолюбители е обстоятелството, че Провадия и околностите й не са особено позната туристическа дестинация и посещението им позволява на всеки да се откъсне от забързаното ежедневие и суетата.

Маршрутът се явява продължение на екопътека „Овеч” и предлага приятен, около половинчасов преход от емблематичната за българската история крепост до местността Шашкъните, която все още пази останките на средновековен скален манастир. Трасето е изключително лесно, добре различимо и може да бъде изминато от неопитни туристи и дори от групи с деца. Преживяването е особено вълнуващо, защото през цялото време се върви почти по ръба на Провадийското плато и се откриват прекрасни гледки към равнината.

Шашкъните е интригуващ паметник на културата, изваян в канарите над провадийския квартал „Север”. Височината на скалния комплекс е около 30 метра, а в него са вкопани общо десет монашески килии, разделени на три групи. Първата от тях е съставена от три килии, втората се състои от две самостоятелни обиталища, а третата представлява комплекс от пет монашески обители. Килиите в последната група са свързани помежду си и се радват на най-голям интерес от туристическа гледна точка. До тях се стига по специално изграден мост, който позволява на посетителите да ги разгледат. Скалният манастир е обитаван по време на Второто българско царство (XII – XIII век). Към него има и гробница, която обаче е ограбена най-вероятно още през Средновековието.

Провадийско-Роякското плато е едно от най-значимите у нас обиталища на редица застрашени в европейски контекст видове птици, сред които египетският лешояд, бухалът и синявицата. Заради съображения за опазване спокойствието на гнездящите по отвесните склонове на платото, в размножителния период на птиците туристическият достъп до моста, водещ до килиите, е ограничен. Скалните отвеси наоколо са популярно място за любители и професионални катерачи.

  • Екопътека
Провадия - Забележителност Екопътека Овеч - Шашкъните - Снимка 1 Провадия - Забележителност Екопътека Овеч - Шашкъните - Снимка 2 Провадия - Забележителност Екопътека Овеч - Шашкъните - Снимка 3 Провадия - Забележителност Екопътека Овеч - Шашкъните - Снимка 4 Провадия - Забележителност Екопътека Овеч - Шашкъните - Снимка 5