5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
Местност Атолука - най - чистия...

Price comment  Цена:
адрес:
Равногор
имейл:
телефон:

Атолука е курортна местност, намираща се на 4 км от село Равногор. За разлика от повечето планински курорти, Атолука все още може да се нарече прибилизително диво кътче, почти незасегнато от модернизацията. Местността е изключително красива, малко известна, богата на билки и горски плодове. Мястото е обградено от всякъде с вечно зелена иглолистна гора, което го прави особено предпочитан курорт и през лятото и през зимата. На територията му са разположени около 350 вили, 2 магазина и два ресторанта.

Дори само за миг да се полюбувате на красивата панорама и вдъхнете кристално чистия въздух, вие за винаги ще се влюбите в лиричните и магнетични Родопи. За всяко сетиво Родопите са подготвили своя дар – очите ще са пълни с багри, в ушите ще звучи песен, ромон на планински ручеи и сребърен звън на чанове, устните ще отпиват от кристално чистата планинска вода. Въздухът на Атолука е вероятно най-голямото съкровище на мястото, намиращо се на 1450 метра надморска височина. След изследвания на НАСА на база спътникови снимки районът около Равногор в радиус от 40 км е определен за най-чистия район на Балканския полуостров. От намиращия се над Атолука връх Знаме се вижда Бяло море. Чуден пейзаж се открива в долината на р. Пиздица, където могат да се видят Сините водопади.

В подножието на връх Света Неделя преди село Равногор се намира ски пистата. Ски съоръжението е любителско, но притежава модерен влек. Цената за ползване на съоръжението за един ден е 17 лв. ( 9 лв. за ските и 8 лв. за влека), а за част от деня цените са по-ниски. Може да наемете и екипировка.

В околностите има много места за посещение. На връх Илия се намира манастир от времето на турското робство. На връх Света Елена има параклис, а под южното му било се намира пещера „Дупката”. Любопитни обекти са Червената скала и Тракийските могили, които се намират на 1,5 км от селото.

В местност Атолука няма нито един регистриран жител. Всички къщи за настаняване са частни. В околността има 3 големи хотела.

Равногор - Забележителност Местност Атолука  - най - чистият въздух на Балканите - Снимка 1 Равногор - Забележителност Местност Атолука  - най - чистият въздух на Балканите - Снимка 2 Равногор - Забележителност Местност Атолука  - най - чистият въздух на Балканите - Снимка 3 Равногор - Забележителност Местност Атолука  - най - чистият въздух на Балканите - Снимка 4 Равногор - Забележителност Местност Атолука  - най - чистият въздух на Балканите - Снимка 5 Равногор - Забележителност Местност Атолука  - най - чистият въздух на Балканите - Снимка 6 Равногор - Забележителност Местност Атолука  - най - чистият въздух на Балканите - Снимка 7 Равногор - Забележителност Местност Атолука  - най - чистият въздух на Балканите - Снимка 8 Равногор - Забележителност Местност Атолука  - най - чистият въздух на Балканите - Снимка 9