3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Дракула

Price comment  Цена:
адрес:
Разбоище
имейл:
телефон:

Пещера Дракула се намира на около километър югозападно от село Разбоище от южната страна на връх Тупаник (Тупанъц), там където започва стръмното скално спускане към дерето на река Дракул. Подходът е от ж.п.

спирка Чепърлинци нагоре срещу течението на р. Дракула.

След около 30 мин. се достига до втори поред остър завой на реката

срещу течението, след който се изкачва нагоре по чакълести скални

улеи. Входът на пещерата се намира на височина около 60 м над реката в

средната част на скален венец с изложение на изток. Входът е голям и се вижда отдалече, но не и откъм посоката, от която се идва. Входът е маркиран с

боя. Ако под пещерата се продължи нагоре срещу теченито на реката, след

около 20 мин. се достига до природната забележителност водопад Котела. Удобно място за паркиране е в западния край на селото, от където е и изходния пункт за Разбоишки манастир "Въведение Богородично". Прехода до пещерата от там е около 1,5км, почти само по хоризонтални пътеки през ливади.

Пещерата е суха, хоризонтална/възходяща (дълж. 42 м) и се намира в горната част на скален венец на масива, изграден от триаски варовици. Входът е с широк и висок свод. Навътре пещерата е с висока основна галерия, завършваща с наклонен възходящ комин. Има едно късо и тясно разклонение вляво. Подът е покрит с пръст и дребни скални късове. В края на пещерата подът е глина, като от комина се стичат капки вода и стените и подът му са кални. Няма вторични карстови образувания.

В предверието има купчинка гуано и вероятно лятна колония от прилепи, която използва за убежище високия комин. Пещерата е къса. Запазва ширината от 3 метра до края си, като в края височината на свода достига около 5 метра. Доста интересен релеф има по пода разни издигания от основната скала. В края има и влажен и спускащ се от тавана натек и дребни сталактити и повлеци. Личи си, че хора много рядко я посещават. Има няколко надписа с въглен по стените датирани към далечната 1985 година.

Няма следи от силно мразово изветряне и срутвания във вътрешността на пещерата.

Входът на пещерата е ползван от овчари за подслоняване на овцете. Местните хора са наричали пещерата с името ''барата'', поради това, че около нея минава река.

  • Пещери
Разбоище - Забележителност Пещера Дракула - Снимка 1 Разбоище - Забележителност Пещера Дракула - Снимка 2 Разбоище - Забележителност Пещера Дракула - Снимка 3