3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Към царството на еделв...

Price comment  Цена:
адрес:
Разлог
имейл:
телефон:

Екопътека „Към царството на еделвайса” е идеален маршрут за туристи, които обичат Пирин, но нямат достатъчно време да направят дълъг преход в планината, начинаещи природолюбители и групи с малки деца, тъй като има силно образователен характер. Началната точка на трасето е местността Бетоловото над град Разлог. По своята същност екопътеката е един горски път, който извежда до хижа „Яворов”. Тя е отлично маркирана и е подходяща и за велотуризъм.

Преходът предлага изобилие от зашеметяващи гледки не само към Пирин, но и към Рила, както и към Разложката котловина, която разделя двете планини и откъдето минава река Места. Маршрутът съвсем спокойно може да се измине за няколко часа, но за туристите, които са изкушени от възможността да останат да пренощуват сред прекрасната природа, хижа „Яворов” предлага отлични условия.

В самото начало на трасето могат да се видят останките на три средновековни църкви. Те носят имената „свети Никола”, „Писаната” и „Бялата”. Обявени са за археологически паметници и в момента биват проучвани с идеята да се реставрират и да се превърнат в притегателна цел за много туристи от страната и чужбина.

За по-голяма атрактивност посоката на екопътеката е обозначена с нарисувана меча лапа. По протежение на трасето можете да видите мечо леговище и гнездо на скален орел, който е и символ на Национален парк „Пирин”. По маршрута ще се натъкнете също така на много причудливи скални образувания, водни каскади и водопади, красиви гори, планински цветя, билки и ядливи гъби. Множество информационни и образователни табели представят по интересен начин флората и фауната на района.

Разбира се, акцентът е поставен върху еделвайса – едно от най-редките, най-красивите и издръжливи цветя, които растат на българска територия. Името му означава „благородно бял”, той е сравнително нисък, с месести, покрити с власинки листа и по този начин се предпазва отлично от големите студове по високите планини. У нас еделвайсът се среща в Пирин, Рила и Стара планина. Расте на непристъпни и високи места, затова именно трасето на екопътеката е наречено „Към царството на еделвайса” – защото се изкачва към алпийските части на Пирин, където гордото цвете все още намира място, на което да расте необезпокоявано.

  • Екопътека
Разлог - Забележителност Екопътека Към царството на еделвайса - Снимка 1 Разлог - Забележителност Екопътека Към царството на еделвайса - Снимка 2 Разлог - Забележителност Екопътека Към царството на еделвайса - Снимка 3 Разлог - Забележителност Екопътека Към царството на еделвайса - Снимка 4