3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Историческа

Price comment  Цена:
адрес:
Ракитово
имейл:
телефон:
0035934919745

Екопътека „Историческа” напълно отговаря на името си. Създаването й е свързано с желанието на ракитовци да популяризират историческите местности в землището на града си. Независимо от това, маршрутът е подходящ и за любители на планината, които искат да се насладят на спокойствието и хармонията с природата.

Трасето минава през няколко местности в околностите на Ракитово, които са силно свързани с историята на региона и България като цяло. По него могат да се видят и редица природни забележителности, разкриващи пред туристите пълното великолепие на магичните Родопи.

Пътеката започва в центъра на Ракитово, преминава през мост Бундевица, квартала „Сиромахово”, местностите Дронтовица, Градот (Кулата). На връщане от крайната си точка маршрутът обхожда местностите Малък кладенец, Доловете и Горски пункт, след което се спуска до самия център на родопското градче.

Маркировката е зелена, пътеката е лесно разпознаваема, подходяща за начинаещи туристи и дори за групи с малки деца. Разстоянието от центъра на Ракитово до моста Бундевица се изминава за около 20 минути с нормален ход. Следва Песакот, където е хубаво да направите кратка почивка, преди да започнете сравнително стръмното изкачване към местността Дронтовица.

Според преданието на мястото е било свешено за древните траки и тук са се провеждали Дионисиеви мистерии. Дронтовица представлява поляна, закътана така, че природните стихии я подминават и създава чувство за сигурност на туристите, които я посещават. Тук има всички условия за бивакуване, пикник и по-дълъг престой.

Екопътеката продължава към местността Градот (Кулата). Там се намират останките на една от периферните крепости на твърдината Цепина, най-важната родопска крепост по време на Второто българско царство, столица на деспот Алексий Слав. В подножието на Кулата, по пътеката за местността Мачев кладенец, може да бъде видян мощен вековен бук, около който има още няколко могъщи дървета. Самият Мачев кладенец е с постоянен дебит през всички сезони на годината. Водата има прекрасни вкусови качества. Мястото е подходящо за бивакуване, пикник и барбекю.

Трасето е приятно дори за начинаещи туристи и предлага незабравими гледки към Чепинската котловина, безкрайните ридове на Средните Родопи и се изминава за около 3 часа с нормален ход. За връщане до изходната точка са ви нужни още около два часа.

  • Екопътека
Ракитово - Забележителност Екопътека Историческа - Снимка 1 Ракитово - Забележителност Екопътека Историческа - Снимка 2 Ракитово - Забележителност Екопътека Историческа - Снимка 3 Ракитово - Забележителност Екопътека Историческа - Снимка 4