3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека на здравето „Ракитово ...

Price comment  Цена:
адрес:
Ракитово
имейл:
телефон:
0035934919745

Екопътека „Здраве”, известна също и като екопътека „Пътят на мравките”, свързва град Ракитово с планинския ни курорт „Цигов чарк”. Маршрутът минава по хребета Бърдо и предлага на туристите забележителни гледки към този невероятно красив кът на Родопите. Преходът е сравнително лек, което го прави подходящ за всички възрастови групи, годишни сезони и за планинари с недотам добра физическа подготовка. За приблизителната си дължина от 5 километра екопътеката предлага на посетителите си цяла плеяда от исторически, културни и природни забележителности.

Трасето започва от една от най-големите гордости на град Ракитово – часовниковата кула. Тя е строена от майстор Малик Челеби през 1872 година на хълма Бърдо, непосредствено на изток от селището. Висока е 18,6 метра, има осмоъгълна форма и е изградена от камък и дърво, като стените й са дебели около 80 сантиметра. В момента кулата е една от няколкото запазени възрожденски часовникови кули у нас и е притегателен център за почитателите на културното наследство от близо и далеч.

След това екопътеката се изкачва плавно на билото на Бърдо, откъдето се разкриват прекрасни гледки към града и околностите му. По-нататък по маршрута е изградено място за пикник и къмпингуване, на което са обособени пространства за пикник, палене на огън и опъване на палатки. Има страхотен изглед към язовир „Батак” – един от най-големите и красиви в страната.

Трасето достига до местността Янева скала, която в миналото е била тракийски религиозен център на пътя от столицата на бесите Бесапара през рида Каркария за връх Сюткя. Наблизо се намира и твърдината Кулата, която е едно от помощните укрепеления, осигуряващи безопасността на Цепина през Средновековието. Тя е изходен пункт към върховете Сюткя и Милеви скали, вида Алабак, Чепинската котловина, Велинград, „Цигов чарк” и Цепина.

За връщане от Цигов чарк до Ракитово има алтернативен маршрут, който минава през метността Янева скала, мястото за пикник, местността Картач и през крепостта Кулата се спуска в града. По цялото протежение на маршрута красивите вековни гори изобилстват от гъби, билки, редки растения и десетки мравуняци, на които маршрутът дължи и неофициалното си име. Времетраенето на прехода в едната посока е около 2 часа, с нормален ход. И двете пътеки са много добре маркирани и различими.

  • Екопътека
Ракитово - Забележителност Екопътека на здравето „Ракитово – Цигов чарк” - Снимка 1 Ракитово - Забележителност Екопътека на здравето „Ракитово – Цигов чарк” - Снимка 2 Ракитово - Забележителност Екопътека на здравето „Ракитово – Цигов чарк” - Снимка 3 Ракитово - Забележителност Екопътека на здравето „Ракитово – Цигов чарк” - Снимка 4 Ракитово - Забележителност Екопътека на здравето „Ракитово – Цигов чарк” - Снимка 5