2 stars 2 stars

Природна Забележителност
Резерват Мантарица

Price comment  Цена:
адрес:
Ракитово
имейл:
riewpz@b-trust.org
телефон:
+35934441875

Резерватът се намира на територията на община Ракитово, област Пазарджик. Отстои на 8 км южно от град Ракитово. Обхваща местностите Петлите, Кайнаците и Мантарица.

Биосферният резерват Мантарица е съхранил най-величествените иглолистни гори в България. Те наподобяват джунгла и са непроходими в по-голямата си част. Най-разспространените дървета в Мантарица са смърчовете, следвани от ела и бял бор, а възрастта им е средно 130-150 години. Животинският свят е изключително богат като особен интерес представляват големия брой глухари, мечки, благородни елени, свине, сърни и вълци. В западната част на резервата Мантарица се извисява връх Пашино бърдо, на който се намират останките на древна тракийска крепост. Стената й е широка над метър и е със запазена височина 150 см. Крепостта обгражда интересна скала висока над 5 метра, върху която се намират 4 площадки, предназначението на които е неизвестно. От върха се откриват красиви гледки към Рила и част от Родопа. Над Мантарица се извисява първенеца на Баташката планина - Сюткя. В подножието на върха се намира пещерата Лепеница, която е сред най-красивите в България. В резервата е забранена всяка човешка дейност, с изключение на охраната и преминаването през маркирани пътеки за посетители.

  • Резервати
Ракитово - Забележителност Резерват Мантарица - Снимка 1 Ракитово - Забележителност Резерват Мантарица - Снимка 2 Ракитово - Забележителност Резерват Мантарица - Снимка 3