3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Кастрич

Price comment  Цена:
адрес:
Резово
имейл:
телефон:

Плаж Кастрич е разположен в миниатюрно заливче до едноименния нос, на юг от по-големия и много по-познат на туристите плаж и къмпинг Силистар. Той е малък и закътан, но предлага отлични условия за плажуване, тъй като морето тук е спокойно, плитко и много топло.

Кастрич е един от най-южните плажове по българското Черноморие. Сравнително рядко е посещаван, защото остава встрани от основните туристически потоци, а и се намира в охраняема гранична зона. Въпреки това има туристи, които са открили това вълшебно кътче, недокоснато от така характерната в последните години за крайбрежната ни ивица комерсиализация, и го посещават редовно.

Именно това са и основната група летовници, които избират Кастрич - хора, които търсят уединението и близостта на природата. Плажът се намира само на три километра от село Резово (община Царево, област Бургас) и е закътан в подножието на доминиращия над околния пейзаж нос Кастрич (28 метра надморска височина).

Върху него е изградена малка, но важна в стратегическо отношение средновековна крепост, изиграла ключова роля в борбите между Византия и Второто българско царство за овладяване на Черноморския регион. Носът е вдаден навътре в морето на цели 160 метра, а самата крепост има правоъгълна форма и размери двадесет на тридесет метра. Макар и да е построена още през късната античност, за първи път се споменава в историческите извори през 1263 година от византийския хронист Георги Пахимер.

  • Плажове
Резово - Забележителност Плаж Кастрич - Снимка 1 Резово - Забележителност Плаж Кастрич - Снимка 2 Резово - Забележителност Плаж Кастрич - Снимка 3