3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Село Резово - най-южната точка н...

Price comment  Цена:
адрес:
Резово
имейл:
tic_burgas@burgas.bg
телефон:
+35956825772

При устието на Резовска река, по която минава държавната ни граница с Република Турция, на десетина километра от Синеморец е най-южната точка на страната ни - село Резово. Село Резово е едно от най-магнетичните и същевременно потайни места в България . Това е различно курортно селище от всички останали на българското черноморие. Това което го прави уникално е ограниченото строителство и наличието на природа. Резово за момента остава едно от малкото места наред с Дуранкулак, където можете да почивате далеч от шума на големите курорти. Вечерите са тихи и спокойни, без тълпи от хора по улиците. Ако така разбирате почивката то тогава Резово е вашето място.

На нос Кастрич, отстоящ на 3 км северно от Резово, се намират останките на малка крепост с правоъгълен план (20 на 30 м). Вероятно това е известната средновековна крепост Кастрицион. В този район има надгробни могили.

В миналото селището често е сменяло местоположението си, заради непрекъснатите нападения от кавказките пирати (лази). Днешното Резово е заселено в 1903 г. и веднага е построена новата църква “Св. Св. Константин и Елена”. Това личи от иконата “Всех святих” от късния зограф Г. Поликсоиду, датирана от 1909 г.

На север от Резово е защитена местност “Силистар”, интересна с богатия си растителен и животински свят. Тук може да се види запазено находище на пясъчна лилия. На юг е долината на р. Резовска, с красиви скални образувания и множество бързеи, преминаващи в тихи речни участъци. Заливът е зимовище на водолюбиви птици. Могат да бъдат наблюдавани ловуващи в морето видри.

Посещенията в селото обаче стават след проверка на личните документи от Гранична полиция. Много семейни хотелчета посрещат всеки турист и с удоволствие разказват за забележителностите в този китен регион.

Резово - Забележителност Село Резово - най-южната точка на българското Черноморие - Снимка 1 Резово - Забележителност Село Резово - най-южната точка на българското Черноморие - Снимка 2 Резово - Забележителност Село Резово - най-южната точка на българското Черноморие - Снимка 3 Резово - Забележителност Село Резово - най-южната точка на българското Черноморие - Снимка 4