3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Царичина

Price comment  Цена:
адрес:
Рибарица
имейл:
телефон:
0035969022233

Изходната точка на екопътека „Царичина” е местността Нефтохима край красивото планинско курортно селище Рибарица (община Тетевен, област Ловеч). Маршрутът отвежда туристите на територията на Национален парк „Централен Балкан”, в един от деветте му резервата – „Царичина”. Първоначално трасето се движи полегато по границата на резервата, след което навлиза на територията му и, преодолявайки около 45-минутно изкачване през стара и живописна букова гора, се озовавате в местността Слончето.

Тук, в короната на огромен вековен бук, е изградена панорамна площадка, даваща възможност да се разгледат всички забележителности на района от (почти) птичи поглед. След още малко катерене по хубавия, горист склон се стига до живописната скалиста местност Мерудиеви зъби, където е изграден кът за отдих.

Още около час ходене извежда на тревистото било на връх Голяма Шаля, който е и най-високата точка на цялата екопътека „Царичина”. На върха е построена наблюдателна кула, от която при хубаво и ясно време се разкрива невероятна панорамна гледка към цялата околност. На север се вижда Васильовската планина, най-високата част на Предбалкана, с първенеца и връх Васильов (1490 метра надморска височина). На юг пък можем да се насладим на голяма част от резерват „Царичина” и върховете на главното старопланинско било, надвиснало над него. Дълбоко в долините са сгушени китните балкански селца, сякаш извадени от друга, по-спокойна епоха. Именно така се чувстваме тук, на Голяма Шаля – неусетно забравяме за слободневните си проблеми и тревоги и напускаме забързания свят, за да се озовем в някакъв дълбоко скрит в душите ни кът на спокойствието и хармонията.

От върха екопътеката се спуска по кръгово трасе към изходната си точка. Маршрутът е със средна трудност, но трябва да се отнесете сериозно към него, особено ако нямате достатъчно опит в планината. Ако искате да не ви се случат неприятни изненади, които да помрачат прекарването ви, подходете с нужното внимание, проверете прогнозата за времето и изберете подходяща екипировка. Всичко останало, от което се нуждаете, е добро настроение и фотоапарат.

  • Екопътека
Рибарица - Забележителност Екопътека Царичина - Снимка 1 Рибарица - Забележителност Екопътека Царичина - Снимка 2 Рибарица - Забележителност Екопътека Царичина - Снимка 3 Рибарица - Забележителност Екопътека Царичина - Снимка 4 Рибарица - Забележителност Екопътека Царичина - Снимка 5