3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Рибарица - връх Юмрука

Price comment  Цена:
адрес:
Рибарица
имейл:
телефон:

Изходна точка на маршрута е село Рибарица (община Тетевен, област Ловеч). Трябва да се има предвид, че трасето има сравнително високо ниво на трудност и не е подходящо за неопитни или лошо подготвени физически туристи. От курортното населено място се тръгва към Горското стопанство, разположено на около 5 километра в посока Шипково. Отбивката е в дясно от шосето, приблизително на средата, и е обозначена с табела. През цялото време се върви по асфалтов път, намиращ се в сравнително лошо състояние.

До това място може да се стигне и с автомобилен транспорт, но останалата част от маршрута трябва да бъде измината пеша. След бариерата на Горското стопанство пътят е черен, много изровен от поройните дъждове и скоро навлиза в красива гора. Постепенно преминава в планинска пътека, която на места се различава трудно в гъстата растителност.

Не след дълго се достига до местността Остриките и Кольова чешма, край която са изградени пейки и маси, където може да се направи почивка сред красивата природа на Тетевенския Балкан. Истинското набиране на височина на маршрута става след местността Остриките. Пътеката отново навлиза в гора и започва да се изкачва стръмно. На няколко места са изградени нови места за отдих, така че можете да разпределите силите си и да не се уморявате прекалено много.

След трудното, но изобилстващо от красиви панорамни гледки изкачване, маршрутът излиза на главното старопланинско било, където се намира разклонът за хижите „Козя стена” (на изток, вляво) и „Ехо” (на запад, вдясно). Мястото е отлично обозначено и лесно разпознаваемо, така че няма никаква възможност да се объркате. Продължава се вдясно и се стига до ново разклонение, на което се разделят летния и зимния маршрут за хижата. Трябва да се има предвид, че през зимата и пролетта лятното трасе е изключително лавиноопасно, така че не бива да се използва.

После пътеката подсича връх Кавладан (1710 метра надморска височина) и през живописна седловина, след което се изкачва още веднъж, за да се достигне хижа „Коза стена”. Оттук до връх Юмрука (1818 м) преходът отново представлява почти непрекъснато стръмно изкачване, но продължителността му е само около половин час. За сметка на това върхът е един от най-панорамните в цяла Стара планина и разкрива изобилие от красиви гледки във всички посоки.

  • Маршрути
  • Върхове
Рибарица - Забележителност Маршрут Рибарица - връх Юмрука - Снимка 1 Рибарица - Забележителност Маршрут Рибарица - връх Юмрука - Снимка 2 Рибарица - Забележителност Маршрут Рибарица - връх Юмрука - Снимка 3 Рибарица - Забележителност Маршрут Рибарица - връх Юмрука - Снимка 4 Рибарица - Забележителност Маршрут Рибарица - връх Юмрука - Снимка 5